Το προσδόκιμο ζωής εξακολουθεί να αυξάνεται στη Γαλλία, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της υγείας των κατοίκων των 28 χωρών της Ε.Ε.

Οι Ισπανοί πάντως είναι αυτοί που ζουν κατά μέσο όρο, πιο πολλά χρόνια από ό, τι οι κάτοικοι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτες χώρες στον σχετικό κατάλογο είναι η Ισπανία και η Ιταλία: το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στις χώρες αυτές, ανδρών και γυναικών μαζί, όπως υπολογίστηκε για το 2016, ξεπερνάει τα 83 έτη, με την Γαλλία να φτάνει τα 82,8 έτη.

Το κέρδος αυτό σε μακροβιότητα εξηγείται από «τη βελτίωση του τρόπου ζωής», μια καλύτερη παιδεία, τις «προόδους που έχουν γίνει όσον αφορά τον τομέα της υγείας» και την «πρόσβαση στην περίθαλψη», σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Σε ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο οι γυναίκες ζουν περισσότερο (83,6 έτη) από τους άνδρες (78,1), με ισχυρότερη θέση να λαμβάνει στο σχετικό κατάλογο η Γαλλία (86 χρόνια το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες έναντι 79,5 χρόνια για τους άνδρες).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ η Γαλλία παραμένει πρώτη και στην ποιότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης σύμφωνα με την έκθεση «Υγεία με μια ματιά 2016», που δημοσιεύθηκε σήμερα από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι παράγοντες κινδύνου για την υγεία εκεί, είναι υψηλοί.

Το κάπνισμα έχει μειωθεί στη Γαλλία κατά τα τελευταία χρόνια, αλλά παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο στην Ευρώπη. Το ποσοστό των καθημερινών καπνιστών στο έδαφος της Πέμπτης Δημοκρατίας φτάνει το 22,4% (Γαλλικές μελέτες κάνουν λόγο για 28%), σχεδόν διπλάσιο από εκείνο της Σουηδίας (12%) και περισσότερο από ό, τι στο Ηνωμένο Βασίλειο (18%), σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ. Ομοίως, στη Γαλλία, σχεδόν ένας στους πέντε εφήβους δήλωσε ότι καπνίζει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Επιπροσθέτως αν και οι Γάλλοι καταναλώνουν λιγότερα οινοπνευματώδη ποτά απ’ ότι τριάντα χρόνια πριν, η μέση κατανάλωση σε λίτρα καθαρής αλκοόλης ανά κάτοικο ετησίως (11,5), είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ (10 λίτρα).

 Ο ΟΟΣΑ σημειώνει επίσης ότι «είναι απαραίτητο στην Ευρώπη να επιδιώξουν τον περιορισμό των διαφημίσεων οινοπνευματωδών ποτών». Θυμίζουμε ότι η Γαλλία μείωσε τα επίπεδα των φόρων για τα αλκοολούχα ποτά, όπως το κρασί, με τις τιμές να είναι πολύ χαμηλότερες από ό, τι σε πολλές άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Η θνησιμότητα αυξήθηκε σε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ: Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανθρώπων που δεν προσέχουν την υγεία τους για οικονομικούς λόγους υπερδιπλασιάστηκε, από 7% σε 16% μεταξύ 2008 και 2014.

Εν συνεχεία, κατά μέσο όρο στην ΕΕ, οι πτυχιούχοι -σύμφωνα με άλλη πτυχή της μελέτης- έχουν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής -κατά επτά χρόνια- σε σύγκριση με λιγότερο μορφωμένους, ενώ στη Δυτική Ευρώπη ζουν κατά μέσο όρο οχτώ χρόνια περισσότερο, από ό, τι εμείς στην Ανατολική Ευρώπη.

Το χάσμα μεταξύ των φτωχότερων και των πλουσιότερων διευρύνεται περισσότερο, γι ‘αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να προκύψουν «νέα συστήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για τη μείωση των ανισοτήτων και την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού».

Επιπλέον «πιο αποτελεσματικές πολιτικές για την δημόσια υγεία και κυρίως η πρόληψη, θα μπορούσαν να βοηθήσουν να σωθούν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές και να εξοικονομηθούν δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην Ευρώπη» σύμφωνα πάντα με τον ΟΟΣΑ.

Ο ΟΟΣΑ υπολόγισε ότι 550.000 άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα με χρόνιες παθήσεις (προβλήματα στο αναπνευστικό και την καρδιά, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη και καρκίνο) και η θεραπεία τους κοστίζει συνολικά € 115 δισεκατομμύρια το χρόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (περίπου το 0,8% του ΑΕΠ της).

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης