Ζήσης Ψάλλας

Η προσθήκη φυτικών ινών στα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, όπως είναι η αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του ήπατος, σύμφωνα με μελέτη που έγινε από ερευνητές του Georgia State University και του University of Toledo.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατανάλωση ολικών τροφών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Αυτό οδήγησε τη βιομηχανία τροφίμων να εμπλουτίζει τρόφιμα με ραφιναρισμένες διαλυτές ίνες, όπως η ινουλίνη. Πρόσφατα, οι αλλαγές στους κανόνες στις ΗΠΑ για τα τρόφιμα και τα φάρμακα επιτρέπουν την εμπορία τροφίμων που περιέχουν “συμπληρώματα” φυτικών ινών θεωρώντας ότι αυτό προωθεί την υγεία. Η παρούσα μελέτη εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της προσθήκης εξευγενισμένων ινών στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ο εμπλουτισμός των τροφίμων με φυτικές ίνες μπορεί να μην συλλαμβάνει τα οφέλη της κατανάλωσης των φρούτων και λαχανικώνΟι ερευνητές θέλησαν να δοκιμάσουν την ιδέα ότι μια δίαιτα εμπλουτισμένη με εκλεπτυσμένη ινουλίνη θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση των επιπλοκών που σχετίζονται με την παχυσαρκία στα ποντίκια. Ενώ, πράγματι, μια τέτοια διατροφή που περιέχει ινουλίνη αποτρέπει την παχυσαρκία, ορισμένα από τα ποντίκια άρχισαν να αναπτύσσουν ίκτερο. Μετά από έξι μήνες, πολλά από αυτά εμφάνισαν καρκίνο του ήπατος.

«Ένα τέτοιο εύρημα ήταν πραγματικά εκπληκτικό», δήλωσε ο Δρ. Matam Vijay-Kumar του Πανεπιστημίου του Toledo και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. Παρόλο που αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, έχει πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι ο εμπλουτισμός των τροφίμων με φυτικές ίνες μπορεί να μην συλλαμβάνει τα οφέλη της κατανάλωσης των φρούτων και λαχανικών που είναι εκ φύσεως πλούσια σε διαλυτές ίνες» δήλωσε ο Δρ. Andrew Gewirtz, καθηγητής στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό, απειλητικό για τη ζωή καρκίνο του ήπατος σε μερικά άτομα. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι η πρόσφατη αλλαγή των κανόνων του FDA, που ενθάρρυνε την εμπορία τροφίμων εμπλουτισμένων με ίνες θα πρέπει να επανεξεταστεί».

Το μικροβίωμα του εντέρου

Η ινουλίνη που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη προέρχεται από τη ρίζα κιχωρίου. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, οι ίνες περνούν από μια χημική διαδικασία. Τα ποντίκια που εμφάνισαν καρκίνο του ήπατος παρατηρήθηκε ότι είχαν “δυσβίωση” που σημαίνει ότι είχαν ένα αρνητικά τροποποιημένο μικροβίωμα του εντέρου. Αυτό βρέθηκε ότι παίζει κεντρικό ρόλο στην προαγωγή του καρκίνου του ήπατος.

Τα ευρήματα τονίζουν την ανάγκη για περισσότερες μελέτες που εξετάζουν τις επιπτώσεις της επεξεργασμένης διατροφής στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στην υγεία του ήπατος. «Έχουμε δείξει ότι οι διαλυτές ίνες, ενώ γενικά επιδρούν επωφελώς στην υγεία, μπορούν επίσης να αποβούν επιζήμιες, οδηγώντας σε ασθένειες τόσο σοβαρές όσο ο καρκίνος του ήπατος» δήλωσε ο Benoit Chassaing, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών. «Η έρευνά μας υπογραμμίζει ότι η ενίσχυση των επεξεργασμένων τροφίμων με ίνες μπορεί να μην είναι ασφαλής για ορισμένα άτομα με βακτηριακή δυσβίωση του εντέρου, στους οποίους η κατανάλωση επεξεργασμένων ινών μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cell.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης