Ζήσης Ψάλας

Τα άτομα που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για επιπλοκές της γρίπης – συμπεριλαμβανομένων των εγκύων – πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις και να θεραπευθούν το συντομότερο δυνατόν, υποδεικνύουν οι νέες οδηγίες για τη γρίπη από τους Αμερικανούς γιατρούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Οι οδηγίες συνιστούν τη χρήση νεότερων και εξαιρετικά ακριβών μοριακών εξετάσεωνΟι έγκυες γυναίκες και οι πολύ παχύσαρκοι είναι μεταξύ εκείνων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για επιπλοκές από τη γρίπη -συμπεριλαμβανομένου του θανάτου- ενώ θα πρέπει να εξεταστούν και να ξεκινήσουν αμέσως αντιική θεραπεία αν είναι αρκετά άρρωστοι και νοσηλεύονται με συμπτώματα γρίπης, σύμφωνα με την Εταιρεία Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής (IDSA).

Οι εξωτερικοί ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με γρίπη και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν αντιϊκή θεραπεία το συντομότερο δυνατό, σημειώνουν οι κατευθυντήριες γραμμές.

Οι οδηγίες συνιστούν τη χρήση νεότερων και εξαιρετικά ακριβών μοριακών εξετάσεων που παρέχουν αποτελέσματα σε 15-60 λεπτά αντί για τις RIDT (Rapid influenza diagnostic tests) που παράγουν μεν γρήγορα αποτελέσματα αλλά μπορεί να είναι ψευδώς αρνητικά τουλάχιστον στο 30% των ασθενών με γρίπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα άτομα υψηλού κινδύνου

Ενώ η αντιιική θεραπεία συνιστάται εντός δύο ημερών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων της γρίπης σε άτομα που δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών, οι οδηγίες σημειώνουν ότι πρέπει να υπάρχει συνταγογράφηση στα άτομα υψηλού κινδύνου, ακόμα και αν έχουν αρρωστήσει για περισσότερο από δύο ημέρες.

Οι άνθρωποι που είναι εξαιρετικά παχύσαρκοι έχοντας δείκτη μάζας σώματος (BMI) 40 ή περισσότερο, ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου. Στην ίδια κατηγορία είναι τα μικρά παιδιά (ειδικά τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών), οι έγκυες γυναίκες και οι γυναίκες που γέννησαν πρόσφατα, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω ασθενειών ή φαρμάκων (όπως άτομα με HIV ή AIDS, καρκίνο, που έχουν μεταμοσχεύσει όργανα ή που βρίσκονται σε χρόνια στεροειδή), τα άτομα ηλικίας κάτω των 19 ετών που λαμβάνουν μακροχρόνια θεραπεία με ασπιρίνη, αυτοί με χρόνια πάθηση όπως άσθμα, νευρολογική διαταραχή (επιληψία και εγκεφαλικό επεισόδιο), ασθένεια καρδιάς ή πνευμόνων, νεφρική νόσο, νόσο ήπατος ή μεταβολικές διαταραχές.

Η γρίπη μπορεί να είναι σοβαρή για τη μεγάλη ομάδα ανθρώπων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο δήλωσε ο Timothy M. Uyeki, συμπρόεδρος της επιτροπής κατευθυντήριων γραμμών και επικεφαλής ιατρός της Διεύθυνσης Γρίπης του Εθνικού Κέντρου Ανοσοποίηση και αναπνευστικές ασθένειες στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ο Uyeki πρόσθεσε: «Ο ετήσιος εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της γρίπης, αλλά δεν είναι 100% αποτελεσματικός. Οι υψηλού κινδύνου άνθρωποι πρέπει να ενθαρρυνθούν να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη αμέσως αν αναπτύξουν συμπτώματα γρίπης κατά τη διάρκεια της εποχικής γρίπης».

Γρήγορα η αγωγή

Οι κατευθυντήριες γραμμές σημειώνουν ότι η αγωγή κατά του ιού πρέπει να ξεκινήσει αμέσως σε άτομα υψηλού κινδύνου επιπλοκών που εισάγονται στο νοσοκομείο με υποψία γρίπης, χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα της μοριακής δοκιμής. Ο έλεγχος της γρίπης είναι σημαντικός επειδή οι γιατροί είναι πιο πιθανό να θεραπεύσουν τους ασθενείς με αντιιικά φάρμακα εάν έχουν μια οριστική διάγνωση, μειώνοντας την πιθανότητα συνταγογράφησης αντιβιοτικών.

Να σημειωθεί ότι τα άτομα υψηλού κινδύνου που νοσηλεύονται με επιπλοκές της γρίπης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών βακτηριακών λοιμώξεων και είναι κρίσιμο να εξασφαλιστεί ότι λαμβάνουν την καλύτερη φροντίδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης