Χρησιμοποιώντας μια τεχνική αιχμής, οι επιστήμονες άνοιξαν το παράθυρο για νέες στρατηγικές στη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας.

H διαδικασία παραγωγής σπέρματος δημιουργεί πάνω από από 1.000 σπερματοζωάρια ανά δευτερόλεπτο στους φυσιολογικούς άνδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η παραγωγή προέρχεται, εν μέρει, από έναν ειδικό κυτταρικό τύπο που ονομάζεται σπερμογονικό βλαστοκύτταρο. Η διατήρηση της δύναμης αυτού του βλαστοκυττάρου έχει επιτρέψει σε πολλούς άνδρες, μεταξύ των οποίων ο Robert DeNiro και ο Pablo Picasso, να γίνουν πατέρες μετά την ηλικία των 65 ετών.

Ωστόσο, τα σπερματογονικά βλαστοκύτταρα δεν έχουν μελετηθεί καλά στον άνθρωπο και οι προσπάθειες να αναπτυχθούν στο εργαστήριο για κλινικούς σκοπούς είχαν περιορισμένη επιτυχία.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Reports, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται αλληλούχιση μονοκυτταρικού RNA για να αναπτύξουν μια σαφέστερη εικόνα των ανθρώπινων σπερματογονικών βλαστοκυττάρων και το πώς σχηματίζεται το σπέρμα. Επίσης, ανέπτυξαν εργαλεία για την καλύτερη απομόνωση αυτών των βλαστικών κυττάρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας

Η πρόοδος, γράφουν οι ερευνητές, ανοίγει την πιθανότητα να αναπτυχθούν μεταμοσχεύσεις σπερματογονικών βλαστοκυττάρων για την αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας, ένα ζήτημα που πλήττει περισσότερους από 100 εκατομμύρια άνδρες παγκοσμίως.

«Η αλληλούχιση RNA ενός κυττάρου καθορίζει τη δραστηριότητα εκατοντάδων γονιδίων στα γονιδιώματα των μεμονωμένων κυττάρων», δήλωσε ο Miles Wilkinson, καθηγητής στο Τμήμα Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικών Επιστημών στο UC San Diego School of Medicine. «Επειδή κάθε τύπος κυττάρων έχει διαφορετικό συνδυασμό ενεργών γονιδίων, αυτή η τεχνική επιτρέπει την ταυτοποίηση νέων τύπων κυττάρων. Εφαρμόζοντας αυτή την προσέγγιση στους όρχεις, αποκαλύψαμε πολλά διαφορετικά στάδια των προδρόμων σπερματοζωαρίων σε ανθρώπινους όρχεις».

Η ομάδα του Wilkinson αναγνώρισε επίσης τα γονίδια που είναι ενεργά σε άλλα κύτταρα που υποστηρίζουν τα σπερματογονικά βλαστοκύτταρα. Το εύρημα μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να αναπτύξουν ένα κοκτέιλ πρωτεϊνών που οδηγούν στον πολλαπλασιασμό των σπερματογονικών βλαστοκυττάρου στο εργαστήριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης