Ζήσης Ψάλλας

Η ιδέα μιας πιθανής σχέσης ανάμεσα στην τεστοστερόνη και την κατάθλιψη δεν είναι καινούργια. Η τεστοστερόνη έχει από καιρό συνδεθεί με αλλαγές στη διάθεση και την όρεξη. Και για αρκετές δεκαετίες οι επιστήμονες έχουν εξετάσει κατά πόσον η ορμόνη θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στη θεραπεία της κατάθλιψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η σχέση τεστοστερόνης και κατάθλιψης είναι κάτι που αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρωΤώρα, μια μετα-ανάλυση που περιέλαβε 1.890 άντρες και έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Δρέσδης, στην Γερμανία, βρήκε σχέση ανάμεσα στις θεραπείες τεστοστερόνης και τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

«Θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε την εικόνα και να προσπαθήσουμε να μάθουμε αν η τεστοστερόνη μπορεί να έχει αξία στη θεραπεία των καταθλιπτικών διαταραχών ή όχι» δήλωσε ο Andreas Walther, ερευνητής που συμμετείχε στη μελέτη.

Αυτό που διαπιστώθηκε στις 27 ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες ήταν ότι οι θεραπείες τεστοστερόνης συνδέονταν πράγματι με μια “σημαντική” μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, ειδικά όταν δόθηκαν υψηλότερες δόσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ωστόσο ότι μια μετα-ανάλυση καλύπτει πολλές διαφορετικές μεταβλητές και σενάρια ενώ δεν είναι τόσο καλά ελεγχόμενη σαν μια ενιαία μελέτη που διαχειρίζεται μια ενιαία ομάδα. Για παράδειγμα, μερικοί από αυτούς τους 1.890 άνδρες είχαν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης ενώ άλλοι όχι. Μερικοί λάμβαναν αντικαταθλιπτικά ενώ άλλοι όχι. Επίσης μερικοί είχαν διαγνωσθεί με καταθλιπτική διαταραχή ενώ άλλοι είχαν μόνο συμπτώματα.

Βελτίωση στη διάθεση

Παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η σχέση τεστοστερόνης και κατάθλιψης είναι κάτι που αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω, είπαν οι ερευνητές – προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή η τεστοστερόνη είναι μια μάλλον αμφιλεγόμενη εναλλακτική λύση έναντι των αντικαταθλιπτικών.

Τα οφέλη και οι βελτιώσεις στη διάθεση ήταν συνήθως εμφανή μέσα στις πρώτες έξι εβδομάδες, καταλήγει η μετα-ανάλυση και παρατηρήθηκε τόσο στους νεαρούς όσο και στους μεγαλύτερους άνδρες.

Οι ειδικοί δεν λένε ότι όλοι οι άνδρες με κατάθλιψη θα πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν συμπληρώματα τεστοστερόνης. Λένε ότι θα πρέπει να γίνουν πιο εκτεταμένες μελέτες – ειδικά επειδή είναι απαραίτητες οι εναλλακτικές θεραπείες.

«Αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι η τεστοστερόνη μπορεί να είναι χρήσιμη σε μερικούς άνδρες ασθενείς», δήλωσε ο Michael Bloomfield από το University College London στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερη ιατρική έρευνα για να καταλάβουμε ποιοι ασθενείς θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη θεραπεία με τεστοστερόνη και πώς μπορεί να ταιριάζει με τις υπάρχουσες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων και της ψυχοθεραπείας».

Με τα ποσοστά κατάθλιψης και αυτοκτονίας να αυξάνονται, είναι πιο επείγον από ποτέ να βρεθούν νέες θεραπείες για την πάθηση. Εκτιμάται ότι τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να είναι αποτελεσματικά μόνο σε ποσοστό έως και 60% των περιπτώσεων, επομένως απαιτούνται εναλλακτικές λύσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης