Ζήσης Ψάλλας

Οι νεαροί, υγιείς ενήλικες έχουν μειωμένη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων τους αμέσως μετά την κατανάλωση ενός ενεργειακού ποτού, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που θα παρουσιαστεί στο Σικάγο στις Επιστημονικές Συνεδρίες 2018 της American Heart Association. Στη συνάντηση αυτή θα γίνει μια πρώτη παγκόσμια ανταλλαγή των τελευταίων εξελίξεων στην καρδιαγγειακή επιστήμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρνητική επίδραση στο ενδοθήλιο μπορεί να σχετίζεται με το συνδυασμό των συστατικών στο ενεργειακό ποτό​Η κατανάλωση ενεργειακών ποτών έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των παθήσεων που σχετίζονται με την καρδιά, τα νεύρα και το στομάχι. Μερικοί πιστεύουν ότι οι καρδιαγγειακές παρενέργειες των ενεργειακών ποτών μπορεί να σχετίζονται με τις επιδράσεις των ποτών στο ενδοθήλιο ή στα αιμοφόρα αγγεία – το ενδοθήλιο είναι η εσωτερική επένδυση των αρτηριών.

Ο John Higgins, από την Ιατρική Σχολή του McGovern στο UTHealth στο Χιούστον και οι συνεργάτες του, εξέτασαν 44 φοιτητές επιστημών υγείας που δεν κάπνιζαν, μελετώντας την ενδοθηλιακή τους λειτουργία πριν να πιουν ένα ενεργειακό. Οι ερευνητές επανέλαβαν τις δοκιμές 90 λεπτά αργότερα.

Ενενήντα λεπτά μετά την κατανάλωση του ενεργειακού ποτού, οι ερευνητές έλεγξαν τη διαστολή των αρτηριών λόγω της ροής του αίματος, μια μέτρηση υπερήχων που υποδεικνύει τη συνολική υγεία των αιμοφόρων αγγείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαπίστωσαν ότι η διαστολή των αγγείων ήταν κατά μέσο όρο 5,1% επί της διαμέτρου τους πριν από το ενεργειακό ποτό και έπεσε στο 2,8% μετά το ποτό, πράγμα που υποδηλώνει οξεία εξασθένηση της αγγειακής λειτουργίας.

Αρνητική επίπτωση

Ο Higgins και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι η αρνητική επίδραση στο ενδοθήλιο μπορεί να σχετίζεται με το συνδυασμό των συστατικών στο ενεργειακό ποτό, όπως η καφεΐνη, η ταυρίνη, η ζάχαρη και άλλα βότανα.

 «Καθώς τα ενεργειακά ποτά γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, είναι σημαντικό να μελετήσουμε τις επιπτώσεις τους σε όσους τα πίνουν συχνά και να προσδιορίσουν καλύτερα ποιο είναι, εάν υπάρχει, ένα ασφαλές πρότυπο κατανάλωσης«, ανέφεραν οι συγγραφείς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης