Σε ειδική εκδήλωση για την συμπλήρωση των 50 ετών λειτουργίας της Pharmathen, ο Βασίλης Κάτσος, γιος του ιδρυτή της εταιρείας, αναφέρθηκε στην υπερηφάνεια που νιώθει σκεπτόμενος πως 1 στους 4 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο έχει χρησιμοποιήσει σκεύασμα της Pharmathen.

Το 2019, η Pharmathen γιορτάζει μισό αιώνα λειτουργίας από την ίδρυσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Pharmathen είναι μια εμβληματική εταιρία, με αξιοζήλευτο επιχειρηματικό μοντέλο, μακρά ιστορία και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Μια εταιρία που κατόρθωσε να αναπτυχθεί σε όλα τα επίπεδα ξεκινώντας πριν 50 χρόνια με 35 εργαζόμενους στο δυναμικό της και τζίρο 30.000 € και φθάνοντας σήμερα τους 1.000 εργαζόμενους σε 7 σημεία της γης με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 200 εκ. €, επιβεβαιώνοντας ότι είναι μια μεγάλη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία, της οποίας η καρδιά συνεχίζει να χτυπά στην Ελλάδα. Η Pharmathen διαθέτει σήμερα περισσότερα από 100 προϊόντα της σε περισσότερες από 85 χώρες, σε έξι ηπείρους (Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία και Αφρική), κι έχει ισχυρή παρουσία σε όλες τις μεγάλες αγορές παγκοσμίως και συνεργασίες με τους μεγαλύτερους παίκτες της παγκόσμιας φαρμακευτικής αγοράς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο ασθενείς σε όλο τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει ένα προϊόν της Pharmathen.

Η παγκόσμια ανάπτυξη της Pharmathen στηρίζεται στους δύο πυλώνες της: την Έρευνα & Ανάπτυξη και την καθετοποιημένη παραγωγική της δυναμικότητα. Με περισσότερους από 200 κορυφαίους ερευνητές στο δυναμικό της σε Ελλάδα και εξωτερικό και με δύο υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής που διαθέτει, στις Σάπες Ροδόπης, πιστοποιημένη από το 2017, από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (US FDA) και στην Παλλήνη Αττικής που αποτελεί μια ιστορική και ταυτόχρονα εκσυγχρονισμένη παραγωγική μονάδα, δεν θα μπορούσε παρά να ανήκει στις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρίες με έδρα την Ευρώπη και 1η για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εταιρία σε Έρευνα & Ανάπτυξη στην Ελλάδα (EU Industrial R&D Investments Scorecard).

Σε ειδική εκδήλωση για την συμπλήρωση των 50 ετών λειτουργίας της Pharmathen, ο Βασίλης Κάτσος, γιος του ιδρυτή της εταιρείας, αναφέρθηκε στην υπερηφάνεια που νιώθει σκεπτόμενος πως 1 στους 4 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο έχει χρησιμοποιήσει σκεύασμα της Pharmathen. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συστατικά της επιτυχίας της Pharmathen ήταν και είναι η καινοτομία, που βρίσκεται στο DNA της, η διαφορετικότητα, που αποτελεί βασικό πυλώνα της επιχειρηματικής φιλοσοφίας της εταιρείας, η επιχειρηματική τόλμη που επέδειξε η Pharmathen σε δύσκολες συνθήκες και το ανθρώπινο δυναμικό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκ μέρους της BC Partners, στην οποία ανήκει από το 2015 το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Pharmathen, ο Νίκος Σταθόπουλος, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η BC Partners αποφάσισε το 2015 να υλοποιήσει μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, o κύριος λόγος ήταν τα μοναδικά για την ελληνική επιχειρηματικότητα επιτεύγματα που έχει επιτύχει η Pharmathen:

  • Είναι μια από τις 5 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ελλάδας (ανεξαρτήτως κλάδου).
  • Παράλληλα είναι μια από τις 200 μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ευρώπης.
  • Συνεργάζεται με τις 200 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες παγκοσμίως.
  • Αποτελεί την μοναδική πλήρως καθετοποιημένη Φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα και από τις ελάχιστες στην Ευρώπη.
  • Είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φορέας έρευνας στην Ελλάδα, βάσει επενδύσεων και παράλληλα βρίσκεται ανάμεσα στις 50 μεγαλύτερες ερευνητικές φαρμακευτικές εταιρείες στην Ευρώπη σύμφωνα με το European Scoreboard.
  • Δημιούργησε 500 νέες θέσεις εργασίας μέσα στην ύφεση, εκτινάσσοντας το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της σε περισσότερα από 1000 άτομα. Το 2018 μόνο περισσότεροι από 200 νέοι εργαζόμενοι προσελήφθησαν παγκοσμίως.
  • Οι εξαγωγές της Pharmathen αποτελούν το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας.

Ο κ. Σταθόπουλος τόνισε με έμφαση ότι αυτό που έκρινε την απόφαση της BC Partners να προχωρήσει την επένδυση στη Pharmathen ήταν η προοπτική (potential) της εταιρείας να γίνει global leader στους τομείς που ήδη διακρίνεται. Ο κ. Σταθόπουλος υπογράμμισε ότι για την επίτευξη των μελλοντικών στρατηγικών στόχων της Pharmathen ήταν απαραίτητη η συνδρομή της BC Partners στην εξεύρεση των πόρων για τις σχεδιασμένες επενδύσεις αλλά και η τεχνογνωσία της για το άνοιγμα των τεράστιων αγορών του αναπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Στην φωτογραφία απεικονίζονται από αριστερά προς δεξιά:  Βασίλης Κάτσος, Νίκος Σταθόπουλος,· Νέλλη Κάτσου, Δημήτρης Καδής

Από την πλευρά του, ο CEO της Pharmathen, Δημήτρης Καδής, ανέπτυξε τα μελλοντικά αναπτυξιακά σχέδια της Pharmathen με ορίζοντα 10ετίας. Σε αυτό το πλαίσιο:

  • – Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη άνω των 200 εκ. ευρώ τα τελευταία 4 χρόνια.
  • – Στο pipeline της Pharmathen υπάρχουν πάνω από 30 νέα προϊόντα που είναι έτοιμα να κατακτήσουν τον κόσμο.
  • – H Pharmathen είναι ήδη global leader σε ανάπτυξη LAI – Long Acting Injectables (Ενέσιμα Βραδείας Αποδέσμευσης). Στοχεύει με τα προϊόντα της μια αγορά μεγαλύτερη των 12δις.
  • – Προετοιμάζεται για το επόμενο τεχνολογικό βήμα, στοχεύοντας στην ανάπτυξη και λανσάρισμα της πρώτης καινοτόμου τεχνολογίας LAI μέσα στην επόμενη δεκαετία. Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση, έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι άνω των 250 εκ. € προς επένδυση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης ενός δευτέρου εργοστασίου LAI στις Σάπες.
  • – Η Pharmathen άνοιξε ήδη τη μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά του κόσμου, τις ΗΠΑ, όπου αναμένεται το λανσάρισμα των πρώτων προϊόντων μέσα στους επομένους μήνες, ενώ θέτει ως νέος στρατηγικό της στόχο την κατάκτηση της αγοράς της Κίνας.

Ο Δημήτρης Καδής υπογράμμισε επίσης την υπερηφάνεια που νιώθει τόσο ο ίδιος, όσο και όλα τα στελέχη της Pharmathen, εργαζόμενοι για μια εταιρεία που διακρίνεται τόσο στη χώρα της όσο και στις 5 ηπείρους. Ο κ. Καδής τόνισε ότι όλες αυτές οι επενδύσεις της Pharmathen στοχεύουν στο να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για στελέχη με υψηλή επιστημονική κατάρτιση, επιτυγχάνοντας έτσι να αναστρέψουν το brain drain σε brain gain, φέρνοντας πίσω στη χώρα τους επιστήμονες που έδιωξε η οικονομική κρίση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης