Προσέχοντας αρκετά την διατροφή μας το καλοκαίρι μπορούμε να διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό ή με λίγη παραπάνω κίνηση να χάσουμε λίγο ακόμα.

Το κολύμπι, οι περίπατοι, τα παιγνίδια στην παραλία, είναι πολύτιμοι σύμμαχοι στην προσπάθειά μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν εκμεταλλευτούμε την άνεση χρόνου και την απουσία ψυχολογικών πιέσεων, που προσφέρει η ξεγνοιασιά των διακοπών και έχουμε στο μυαλό μας μερικές απλές συμβουλές – τακτικές, θα καταφέρουμε να αδυνατίσουμε ή τουλάχιστον να μείνουμε σταθεροί στα κιλά μας. Συνδυάζοντας το φαγητό με την αυξημένη φυσική δραστηριότητα που μπορούν να προσφέρουν οι διακοπές, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο απλά.

Ξεκινώντας από τη διατροφή που θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις ημέρες των διακοπών, αυτό που θα πρέπει να έχουμε πρώτα απ΄ όλα στο μυαλό μας, είναι η αυξημένη κατανάλωση νερού, φρούτων και χυμών. Η αύξηση της θερμοκρασίας, έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη αποβολή ιδρώτα. Συνεπώς, την αποβολή ηλεκτρολυτών από το σώμα και την διατάραξη της ισορροπίας των υγρών του σώματος η οποία πρέπει να επανέλθει.

Να θυμάστε ότι πρέπει να τρώμε απαραίτητα ένα καλό πρωινό, ακόμη και αν ξυπνάμε πολύ πιο αργά απ’ ότι έχουμε συνηθίσει. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει μία μερίδα γαλακτοκομικών και μία δημητριακών. Καθώς επίσης, κάποια άλλη στιγμή κατά την διάρκεια της ημέρας, και μια δεύτερη μερίδα γαλακτοκομικών, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας σε ασβέστιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο αναφορά τώρα το κυρίως γεύμα της ημέρας, καλό θα ήταν αυτό να είναι ένα την ημέρα, ή το μεσημέρι ή το βράδυ. Αυτό θα περιλαμβάνει σίγουρα, ένα πιάτο σαλάτα εποχής, που μπορεί να συνοδεύεται άλλοτε με ψάρι ή θαλασσινά, άλλοτε με κρέας ή κοτόπουλο και ίσως κάποιες φορές με ένα μικρό πιάτο από μεζεδάκια που θα έχουμε παραγγείλει και θα υπάρχουν στο τραπέζι. Ας μη ξεχνάμε βέβαια ότι πλήρες γεύμα θεωρείται και η χωριάτικη σαλάτα με την φέτα και τις ελιές της. Ένα κουτάκι ή ένα ποτήρι χυμό, δέκα με είκοσι λεπτά πριν το γεύμα θα σας βοηθήσει να καθίσετε με ηρεμία στο τραπέζι απομακρύνοντας αυτό το δυσάρεστο αίσθημα την άκρατης πείνας.

Παράλληλα με τις παραπάνω διατροφικές προτάσεις, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον ελεύθερο χρόνο, που έχουμε στις διακοπές μας, από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι να κοιμηθούμε το βράδυ.

Οι ώρες στην παραλία, προσφέρονται για πολλών ειδών ασκήσεις και παιχνίδια. Βόλεϊ στην παραλία, ρακέτες ακόμα και περπάτημα πάνω στην άμμο. Πολλές ασκήσεις μπορούμε να κάνουμε και μέσα στη θάλασσα. Ακόμη και αν δεν ξέρουμε να κολυμπάμε, καλό θα ήταν να περπατάμε μέσα στο νερό και να κινούμαστε όση ώρα θα είμαστε μέσα σ’ αυτό. Επίσης η γυμναστική μέσα στο νερό βοηθά σημαντικά στη βελτίωση της κυτταρίτιδας αλλά και στη σύσφιξη του δέρματος σαν μία μορφή θαλασσοθεραπείας . Όσο περισσότερο θα μένουμε μέσα στο νερό, τόσο περισσότερο δεχόμαστε τις ευεργετικές επιδράσεις του θαλασσινού νερού. Η καλύτερη στιγμή για να βγούμε από τη θάλασσα είναι όταν θα έχουν μαλακώσει αρκετά τα άκρα των δαχτύλων μας . Οι σημαντικότερες από τις ασκήσεις που σας προτείνουμε είναι τα ψαλιδάκια μέσα στο νερό με τεντωμένα τα πόδια και οι διάφορες παραλλαγές τους (20 ψαλιδάκια από 5 έως 10 σετ καθημερινά θα βοηθήσουν αποτελεσματικά την προσπάθειά μας). Επίσης η κίνηση μέσα στη θάλασσα όπως ακριβώς όταν τρέχουμε έξω από το νερό είναι ιδανική γιατί γυμνάζει και σφίγγει όλο το σώμα όπως την κοιλιά, το στήθος, την πλάτη, τα χέρια και όχι μόνο τα πόδια .

Όσο για τις νυχτερινές εξορμήσεις; θα πρέπει να ξεκινάνε με περπάτημα και να τελειώνουν με χορό…

Είναι λάθος να χαλαρώσετε και να θεωρήσετε ότι οι διακοπές από την εργασία μπορούν επίσης να αποτελέσουν την αφορμή για διακοπή και στην προσπάθειά σας. Το αντίθετο μάλιστα. Το καλοκαίρι και οι διακοπές είναι η καλύτερη ευκαιρία να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας, να κάνετε μία γενική πρόβα «συντήρησης», να δείτε πόσο καλά έχετε αφομοιώσει όλες τις πληροφορίες που αποκτήσατε σε αυτό το χρονικό διάστημα που είμαστε μαζί. Μην ξεχνάτε ότι μεγάλη σημασία στην προσπάθειά σας δεν έχουν τα κιλά που χάσατε αλλά η γνώση που αποκτήσατε για το πώς έγινε αυτό και πώς μπορείτε να τα διατηρήσετε.

Μια ιδανική διατροφή:

Πρωινό

ένα χυμό ή ένα φρούτο ως τη φρέσκια επιλογή και

ένα συνδυασμό από πρωτεϊνούχες τροφές κι ένα συνδυασμό από την ομάδα δημητριακών/καρπών

πχ. ένα φλιτζάνι γιαούρτι ή γάλα με δημητριακά

ή μια τυρόπιτα ή σπανακόπιτα ταψιού

ή ένα τοστ με ψωμί ή μπαγκέτα ολικής άλεσης

ή αν είστε σε μπουφέ ξενοδοχείου αφού φάτε το πρωινό σας όπως έχετε μάθει και σε επόμενη διαδρομή ένα πιατάκι της επιθυμίας σας από το μπουφέ

Ένα κυρίως γεύμα (βραδινό ή μεσημεριανό)

Σε γενικές γραμμές όταν θα ακολουθεί γεύμα εκτός σπιτιού όπως στις διακοπές θα ακολουθείτε τις γενικές οδηγίες όπου θα τρώτε μια μερίδα φαγητό και μέχρι 10 μπουκιές – πιρουνιές από οτιδήποτε άλλο ζηλέψετε από το τραπέζι ή κάθε άτομο θα παραγγέλνει δύο πιάτα πχ. ο ένας σαλάτα και ένα κυρίως πιάτο, ο δεύτερος ένα ορεκτικό και το 2ο κυρίως πιάτο και να πίνετε μια μερίδα ποτό με το γεύμα σας πχ. ένα ποτήρι κρασί ή ένα ποτήρι μπύρα ή δυο δάχτυλα ούζο

Το ιδανικό είναι μια ώρα πριν το τραπέζι πιείτε ένα ποτήρι ή ένα κουτάκι χυμό ή να φάτε ένα φρούτο ή να έχετε από πριν κομμένα φρούτα στο ψυγείο και ένα μικρό σνακ ή έστω μια κουταλιά ξηρούς καρπούς που θα μετριάσουν σημαντικά την όρεξή σας

ή θα τρώτε από 2 φόρες ένα πιάτο μισό σαλάτα μισό φαγητό (αν πρόκειται για κανονικό πιάτο φαγητού ή σε σύνολο τρία μικρά αν πρόκειται για τα αντίστοιχα των μεζεδοπωλείων)

Μεταξύ των γευμάτων

Φρέσκα φρούτα ή χυμούς

Και επιπλέον ένα γιαούρτι με δημητριακά ή μισό σάντουιτς ή τοστ ή ένα μπολ με φρούτα και μία χούφτα ξηρούς καρπούς ή μια μπάρα δημητριακών με μπισκότα τύπου digestive, Ή δυο μπισκότα πολυδημητριακά ή δυο κρημ κράκερς με βρώμη και κριθάρι ή ένα μικρό παστέλι (περ. 25-30 γραμμάρια) ή δυο μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη ή είκοσι αμύγδαλα καλά πλυμένα και μουσκεμένα σε λίγο νερό για τουλάχιστον 30 λεπτά ώστε να είναι περισσότερο εύπεπτα και πιο χορταστικά

Πηγή: diatrofi.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης