Το πρόβλημα του claw back βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της συζήτησης τις τελευταίες ημέρες, αρχικά με αφορμή τα ακριβά νοσοκομειακά φάρμακα και τον κίνδυνο μη προμήθειας του ΕΟΠΥΥ -που τελικά αποφεύχθηκε, αλλά και χθες, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Το 2019 είναι η πρώτη μεταμνημονιακή χρονιά, οπότε η πολιτεία έχει μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων και την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα σύγχρονο θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο για το φάρμακο. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, κατά την ομιλία του στη εκδήλωση, ζητώντας από την κυβέρνηση την αναθεώρηση της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2019, ελάφρυνση του claw back καθώς και καλύτερη κατανομή των κονδυλίων σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις δυνατότητες που διαμορφώνονται σιγά-σιγά και στο χώρο του φαρμάκου αναγνώρισε και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση της ΠΕΦ, ενώ παραδέχτηκε επίσης τις δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιουργούν οι χαμηλοί προϋπολογισμοί. Από εκεί ξεκινά και το πραγματικό πρόβλημα που επιβαρύνει τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, ιδιαίτερα της εγχώριας: η συνεχιζόμενη υπέρβαση της δαπάνης με συνέπεια τις αυξανόμενες επιστροφές (claw back και rebate), είπε ο κ. Ξανθός. «Η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα είναι δύσκολη. Ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις στο χώρο του φαρμάκου που είναι διεθνώς υπό ανασύνθεση και μετασχηματισμό εξαιτίας της δυσκολίας να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα στην πρόσβαση, στις προσιτές τιμές και στην ανάγκη ενθάρρυνσης της έρευνας – καινοτομίας και του εταιρικού κέρδους» τόνισε.

Το υπουργείο Υγείας αναζητά μέτρα για την ελάφρυνση και δικαιότερη κατανομή του claw back, με σκοπό οι αλλαγές να ισχύσουν από φέτος, όπως δήλωσε ο Ανδρέας Ξανθός. Η φαρμακοβιομηχανία έχει καταθέσει προτάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση. Χθες, ο Πρόεδρος της ΠΕΦ επανέλαβε την πρόταση να προβλεφθεί έκπτωση στο claw back σε συνάρτηση με την παραγωγή προστιθέμενης αξίας. Επιπλέον, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία διεκδικεί ελαφρύνσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων που μπορούν να προκύψουν μέσα από την εισαγωγή τριών κλειστών προϋπολογισμών στη φαρμακευτική δαπάνη. Τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, τα εντός προστασίας καινούρια φάρμακα, και τέλος τα εκτός καθεστώτος προστασίας φάρμακα και γενόσημα, θα επιβαρύνονται ανάλογα με την υπέρβαση της δαπάνης που προκαλούν, μέσα από τη θέσπιση ξεχωριστών κλειστών προϋπολογισμών.

«Ζητάμε από την πολιτεία να κατανοήσει το μέγεθος του ζητήματος και να σταματήσει να δημιουργεί μία νέα γενιά υπερχρεωμένων και προβληματικών επιχειρήσεων. Η διάλυση του παραγωγικού ιστού είναι μόνιμη, μη αναστρέψιμη, ενώ το claw back προσωρινό. Τα τεράστια χαράτσια στα οικονομικά φάρμακα δεν μπορούν να πληρωθούν, δεν θα πληρωθούν» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΦ. Τέλος, ζήτησε ένα τριετές πλάνο συμφωνίας μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και της Πολιτείας από το 2019. «Επιτέλους να φύγουμε μπροστά, να ξεφύγουμε από τον κύκλο της υποχρηματοδότησης και της ύφεσης» κατέληξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης