Ένας συνδυασμός παραγόντων απειλεί την ανταπόκριση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην επιδημία του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό, προειδοποίησε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος ανέστειλε τις δραστηριότητές του στο Μπένι, μετά τη σφαγή εκεί περίπου 20 ανθρώπων.

Το μακελειό σημειώθηκε το Σάββατο το βράδυ σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από το κέντρο της πόλης Μπένι, στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, με θύματα 21 ανθρώπους (17 αμάχους, 4 στρατιωτικούς), σύμφωνα με στρατιωτικό υπεύθυνο που ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κάτοικοι της πόλης αποφάσισαν την ίδια ώρα να παρατείνουν έως την Παρασκευή γενική απεργία που πραγματοποιούν σε διαμαρτυρία για τη σφαγή και για να αξιώσουν να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο φονικό, το οποίο οι αρχές αποδίδουν στους «τρομοκράτες» της ένοπλης οργάνωσης από την Ουγκάντα, ADF.

Στο Μπένι, όπου ο ΠΟΥ διαθέτει επιχειρησιακό κέντρο, «οι επιχειρήσεις μας ανεστάλησαν», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ που είναι υπεύθυνος για την ανταπόκριση σε επείγουσες καταστάσεις, Πίτερ Σάλαμα.

Τη Δευτέρα δεν υπήρχε πρόσβαση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% αυτών που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο να προσβληθούν από Έμπολα στο Μπένι και στα περίχωρά του, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Διαπιστώσαμε μια αύξηση στη συχνότητα και στη σοβαρότητα των επιθέσεων που πραγματοποιούνται από ένοπλες αντιπολιτευόμενες ομάδες τις τελευταίες εβδομάδες», υπογράμμισε.

«Μας ανησυχεί πολύ η ασφάλεια του προσωπικού μας», σημείωσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι μέχρι σήμερα το προσωπικό του ΠΟΥ δεν έχει μπει στο στόχαστρό τους.

«Μας ανησυχούν πάρα πολύ οι πολλοί παράγοντες που μπορεί να προκύψουν τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες και να δημιουργήσουν έναν συνδυασμό παραγόντων που θα περιορίσει τη δυνατότητά μας να έχουμε πρόσβαση στους πολίτες», σημείωσε ο Σάλαμα, επικαλούμενος επίσης την εκμετάλλευση της επιδημίας Έμπολα από τους υποψηφίους στις εκλογές που αναμένεται να γίνουν τον Δεκέμβριο στη χώρα.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο ΠΟΥ ανησυχεί επίσης λόγω «του επιπέδου αντίστασης και καχυποψίας» που παρουσιάζουν οι κοινότητες.

«Μολονότι η πλειοψηφία των κοινοτήτων έχει αποδεχθεί τις επεμβάσεις» των ανθρωπιστικών οργανώσεων για την αντιμετώπιση του Έμπολα, «βλέπουμε θύλακες ισχυρής αντίστασης», με κυρίως μια περίπτωση στα περίχωρα του Μπένι, «η οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες».

Η δεύτερη αυτή επιδημία του ιού Έμπολα στη χώρα, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 100 ανθρώπους μέχρι σήμερα ξεκίνησε την 1η Αυγούστου από τη Μανγκίνα στην επαρχία του Βόρειου Κίβου.

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο», προειδοποίησε ο Σάλαμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης