Κίνα: Γιατροί και νοσηλευτές έπασχαν από σοβαρή αϋπνία και άγχος λόγω κορωνοϊού

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Απριλίου 2020, 10:34
Κίνα: Γιατροί και νοσηλευτές έπασχαν από σοβαρή αϋπνία και άγχος λόγω κορωνοϊού

Περισσότεροι από το ένα τρίτο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην Κίνα, το οποίο κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα περιστατικά με νόσο Covid-19, έπασχε από αϋπνία, ενώ αρκετοί υγειονομικοί, πέρα από την αδυναμία ύπνου, είχαν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με μία νέα κινεζική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπιν Ζανγκ του Τμήματος Ψυχιατρικής του Νότιου Ιατρικού Πανεπιστημίου της Γκουανγκτσού, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής «Frontiers in Psychiatry», συνέλεξαν στοιχεία για 1.563 μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Όπως διαπιστώθηκε, 564 άτομα (το 36,1%) είχαν αϋπνία κατά τη διάρκεια της κρίσης. Μεταξύ αυτών των ατόμων, το 87,1% είχε επίσης συμπτώματα κατάθλιψης (έναντι μόνο του 31% μεταξύ όσων δεν είχαν αϋπνία). Σοβαρή κατάθλιψη εκδήλωσε το 17% όσων είχαν αϋπνία, έναντι 2% όσων δεν είχαν πρόβλημα ύπνου.

«Συνήθως, η αϋπνία λόγω στρες είναι προσωρινή και διαρκεί μόνο λίγες ημέρες. Αν όμως το ξέσπασμα της Covid-19 συνεχιστεί, τότε η αϋπνία βαθμιαία μπορεί να γίνει χρόνια» ανέφερε ο δρ Ζανγκ.

Η πιο βασική αιτία αϋπνίας μεταξύ των υγειονομικών στην Κίνα (προφανώς και σε άλλες χώρες) είναι η μεγάλη ανησυχία τους κατά πόσο υπάρχει αποτελεσματική προστασία για εκείνους μέσα στο νοσοκομείο από μία πιθανή λοίμωξη των ίδιων και στη συνέχεια της οικογένειάς τους. Επίσης, η υποχρεωτική ένδυσή τους με προστατευτικές στολές για πολλές ώρες επιτείνει το στρες. Όσο μικρότερη είναι η μόρφωση του προσωπικού, τόσο μεγαλώνει και η ανησυχία τους, σύμφωνα με την κινεζική έρευνα.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Απριλίου 2020, 10:40