Με τον τίτλο «Δεν θα σιωπήσω», η γνωστή γιατρός από τη Νότιο Αφρική Angelique Coetzee, η οποία ενημέρωνε επί εβδομάδες την παγκόσμια κοινότητα για τον εντοπισμό και στη συνέχεια την πορεία της παραλλαγής «Όμικρον» στην πατρίδα της, αλλά και στην Μποτσουάνα, παραχώρησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη γερμανική  εφημερίδα «Die Welt». Η επιστήμονας επισημαίνει πως δέχτηκε πολλές πιέσεις, κυρίως από συναδέλφους της στην Ευρώπη, να μη δηλώνει πως η παραλλαγή αυτή προκαλούσε ήπια συμπτώματα και πως δεν πρόκειται για σοβαρή λοίμωξη.  

«Μου είπαν να μη δηλώσω δημόσια ότι ήταν μια ήπια ασθένεια. Μου ζητήθηκε να απέχω από τέτοιες δηλώσεις και να πω ότι πρόκειται για σοβαρή ασθένεια. Αρνήθηκα» είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τι σημαίνει αυτό;», ρώτησε o δημοσιογράφος της Die Welt.

«Είμαι κλινικός γιατρός και με βάση την κλινική εικόνα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουμε να κάνουμε με μια πολύ σοβαρή ασθένεια. Η πορεία είναι κυρίως ήπια», απάντησε η Coetzee και συνέχισε:

«Ο ορισμός της ήπιας νόσου Covid-19 είναι σαφής από τον ΠΟΥ: οι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία στο σπίτι και δεν απαιτείται οξυγόνο ή νοσηλεία», είπε, προσθέτοντας: «Σοβαρή ασθένεια είναι αυτή στην οποία βλέπουμε οξείες πνευμονικές αναπνευστικές λοιμώξεις: οι άνθρωποι χρειάζονται οξυγόνο, ίσως ακόμη και τεχνητή αναπνοή. Το είδαμε με τη Δέλτα – αλλά όχι με την Όμικρον. Έτσι, είπα στους ανθρώπους  “Δεν μπορώ να το πω έτσι, γιατί δεν είναι αυτό που βλέπουμε”».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ρωτήθηκε γιατί την εμπόδισαν να πει την αλήθεια, η Coetzee είπε: «προσπάθησαν, αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν. Δεν θα με κάνουν να σωπάσω».

«Αυτό που είπα κάποια στιγμή -γιατί είχα πια βαρεθεί- ήταν: Στη Νότια Αφρική αυτή είναι μια ήπια ασθένεια, αλλά στην Ευρώπη είναι πολύ σοβαρή. Αυτό ήθελαν να ακούσουν οι πολιτικοί σας», σημείωσε.

Σύμφωνα με την Coetzee, δεν δεχόταν πίεση από τις αρχές της Νότιας Αφρικής, αλλά επικρίθηκε από Ευρωπαίους επιστήμονες οι οποίοι είπαν: «πώς μπορείτε να εξηγήσετε ότι είναι μια ήπια ασθένεια; Είναι μια σοβαρή ασθένεια. Δείτε τις μεταλλάξεις».

«Οι αναφορές μου τους έβγαλαν εκτός τροχιάς», κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης