Όποιος θέλει να εμβολιαστεί στη Γερμανία κατά της παρωτίτιδας, του τετάνου ή άλλων ασθενειών ενδέχεται να μη βρει στα φαρμακεία το εμβόλιο που αναζητεί. Το 2018 οι παρασκευαστές δήλωναν αδυναμία να ανταποκριθούν στη ζήτηση 45 διαφορετικών εμβολίων, όπως προκύπτει από στατιστικά στοιχεία του Ινστιτούτου Εμβολίων και Φαρμάκων Πάουλ Έρλιχ (PEI) που εξαιρούν όμως το εμβόλιο της γρίπης.

Τα φαρμακεία σε διάφορα σημεία της χώρας γνωρίζουν καλά το πρόβλημα. Όπως λέει ο Φριτς Μπέκερ, πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Φαρμακοποιών (DAV), με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού που ξεκινά σήμερα 24 Απριλίου, «υπό κανονικές συνθήκες δεν υπάρχει πρόβλημα με τον εφοδιασμό, κάποιες φορές όμως διαπιστώνονται ελλείψεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ, ο κατάλογος των εμβολίων στα οποία καταγράφονται κατά καιρούς ελλείψεις περιλαμβάνει 100 εμβόλια, ανάμεσα στα οποία διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς, ανεμοβλογιάς, πολιομυελίτιδας και ηπατίτιδας Α και Β. «Οι ελλείψεις εμβολίων έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο μέρος της επαγγελματικής μας καθημερινότητας» δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων φαρμακοποιός από τη συνοικία Φρίντριχσχαφεν του Βερολίνου που θέλησε να παραμείνει ανώνυμη. Η φαρμακοποιός προσθέτει ότι «πολλοί πελάτες εξοργίζονται δικαίως με τις ελλείψεις. Για να ανταποκριθούμε στη ζήτηση δημιουργούμε αποθέματα, όποτε μπορούμε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στη ζήτηση όταν υπάρξει ανάγκη».

Τα αίτια της έλλειψης

Αναφερόμενη στα αίτια της έλλειψης, η εκπρόσωπος του Γερμανικού Ινστιτούτου Εμβολίων και Φαρμάκων Σουζάνε Στέκερ υποστηρίζει ότι ποικίλλουν. «Σχετίζονται με την αυξημένη ζήτηση, αλλά και με την αδυναμία της φαρμακοβιομηχανίας να μας προμηθεύσει με τα κατάλληλα εμβόλια» αναφέρει η εκπρόσωπος και υπενθυμίζει ότι «η παραγωγή των εμβολίων είναι χρονοβόρα και δεν είναι εύκολο να καλυφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η αυξημένη ζήτηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να τερματιστούν οι ελλείψεις στο μέλλον, ο Σύνδεσμος Γερμανών Φαρμακοποιών εκτιμά ότι απαιτείται ένας πιο «μακροπρόθεσμος σχεδιασμός». Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου, «συνήθως οι εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών για τη σημασία του εμβολιασμού από τις αρμόδιες αρχές σχεδιάζονται σε βάθος χρόνου. Κατά συνέπεια, αν λάβουν γνώση οι φαρμακοβιομηχανίες, τότε θα μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγή εμβολίων». Πάντως, η φαρμακοποιός από το Βερολίνο λέει ότι όταν εξαντληθούν τα αποθέματα στο φαρμακείο της, τότε στέλνει τους πελάτες της στις υπηρεσίες υγείας ή στο ινστιτούτο Τροπικών Ασθενειών, «με την ελπίδα ότι εκεί θα έχουν καλύτερη τύχη».

Πηγή: Deutsche Welle

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης