Την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου του ΕΟΠΥΥ στην οποία αναφέρεται ότι οι συνταγές πρέπει να χορηγούνται με αναγραφή της δραστικής ουσίας και όχι της εμπορικής ονομασίας κάθε φαρμάκου, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη εγκύκλιο, με την οποία αλλάζει τους κανόνες της συνταγογράφησης, εκθέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς».

Ο ΙΣΑ κατηγορεί τον ΕΟΠΥΥ ότι «ερμηνεύει κατά το δοκούν τις ισχύουσες διατάξεις, καθώς και τα όσα ήδη κρίθηκαν από το ανώτατο δικαστήριο, στο οποίο έχει προσφύγει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τονίζει ότι «η παράλειψη της εμπορικής ονομασίας στην συνταγή, ανοίγει την κερκόπορτα, για να φτάσουν στον ασθενή επικίνδυνα φάρμακα», και τάσσεται «υπέρ του εξορθολογισμού της υγειονομικής και ειδικότερα της φαρμακευτικής δαπάνης και της εξοικονόμησης πόρων», αλλά αντιτίθεται «στην εφαρμογή αποφάσεων που ελλοχεύουν τον κίνδυνο αύξησης της νοσηρότητας, της θνησιμότητας, αλλά και της θνητότητας των πολιτών μας».

Ο ΙΣΑ επαναλαμβάνει ότι κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας και είναι ευθύνη επιστημονικά και δεοντολογικά, μόνο του γιατρού. Ξεκαθαρίζει δε, ότι θα εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο, εγχώριο και ευρωπαϊκό, για να διαφυλάξει την ακεραιότητα της δημόσιας υγείας των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης