Σε ένα κράτος που καταρρέει, αφού οι βάσεις πάνω στις οποίες χτίστηκε κατά το παρελθόν έχουν καταστραφεί συθέμελα, πρέπει να υπάρχει μια μεγαλύτερη και ευρύτερη στήριξη, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά, πολύ περισσότερο, σε πνευματικό. Και αυτή η στήριξη θα είναι ουσιαστικότερη, όταν έρχεται εκ των έσω.

Στη διεθνή επιστημονική κοινότητα έχει αποδειχθεί πως η πνευματική ανάπτυξη έρχεται μέσα από την ενεργητική προσπάθεια των μελών της (μέσω της έρευνας), με την οποία παράγεται γνώση, η οποία μεταδίδεται πάλι πίσω στην κοινότητα (μέσω της εκπαίδευσης). Αυτό το «παιχνίδι» της γνώσης πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα, σε επιμέρους τομείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα «διψά» για σωστή έρευνα και εκπαίδευση και η καλύτερη αφορμή, η καλύτερη «αιγίδα» υπό την οποία μπορούν να συζητηθούν αυτά τα θέματα, είναι η σκέπη της ιατρικής. Γι’ αυτό απαιτείται να μελετήσουμε εις βάθος την επιστημονική βιβλιογραφία και να εξάγουμε χρήσιμα και πραγματοποιήσιμα διδάγματα για τα διεθνή και μοντέρνα εκπαιδευτικά συστήματα, να συγκρίνουμε διεξοδικά την έρευνα στην Ελλάδα με τις άλλες, «πιο προηγμένες» χώρες και να συζητήσουμε, ανταλλάζοντας εμπειρίες και οπτικές γωνίες, με ματιά ταυτόχρονα αντικειμενική και υποκειμενική, τα προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης.

Ο Σύλλογος Νέων Ιατρών, αναγνωρίζοντας τις συγκεκριμένες ανάγκες και προσπαθώντας να τις καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερο, συνδιοργανώνει με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 15 Μαρτίου 2012, ημέρα Πέμπτη, και ώρα 16:30 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30, Νέο Αμφιθέατρο) την ημερίδα με τίτλο «Ιατρική Εκπαίδευση και έρευνα στην Ελλάδα: προβληματισμοί, προοπτικές και προκλήσεις».

Ιατροί που διδάσκουν στα ελληνικά πανεπιστήμια, φοιτητές που δέχονται αυτή τη γνώση και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό που προάγουν τη διεθνή επιστήμη συγκεντρώνονται σε μια ημερίδα, για να εκθέσουν τις απόψεις τους και να αναζητήσουν την εκπαίδευση του αύριο στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ιατροί που αποφοιτούν σήμερα πρέπει να έχουν τις κατάλληλες υποδομές ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών με επιστημονικό, ηθικό αλλά και ενδεδειγμένο τρόπο για την απόκτηση της υγείας. Μέσα από την ημερίδα, αναζητείται αυτή η απόκτηση της γνώσης τόσο με βάση την ιδιοσυγκρασία της Ελλάδας όσο και με τα διεθνή δεδομένα. Γιατί είναι αποδεδειγμένο πως η συνύπαρξη της εκπαίδευσης και της έρευνας στο ίδιο πλαίσιο αποτελεί το παρόν και το μέλλον της εθνικής πνευματικής περιουσίας μας.

Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης