Ζήσης Ψάλλας

Η υπεριώδης ακτινοβολία (UVR) έχει διαπιστωθεί ότι συνιστά παράγοντα που συμβάλλει στον καρκίνο του δέρματος και στην πρόωρη γήρανση του δέρματος. Έχει επίσης βρεθεί ότι μειώνει τη διαστολή των αγγείων του δέρματος (αγγειοδιαστολή) που σχετίζεται με το μονοξείδιο του αζώτου μειώνοντας την ποσότητά του στο δέρμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μονοξείδιο του αζώτου είναι μια ένωση απαραίτητη για την υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Η αγγειοδιαστολή των αιμοφόρων αγγείων του δέρματος παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και στην ανταπόκριση στο θερμικό στρες, τόσο τοπικά στο δέρμα όσο και σε όλο το σώμα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας μελέτησαν την επίδραση της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία με αντηλιακό ή ιδρώτα στην ικανότητα του μονοξειδίου του αζώτου να προάγει την αγγειοδιαστολή των αιμοφόρων αγγείων του δέρματος.

Υγιείς νεαροί ενήλικες εκτέθηκαν σε UVR στον έναν βραχίονα, ενώ ο άλλος βραχίονας χρησίμευσε ως σύγκριση. Η δοσολογία της UVR ήταν ισοδύναμη με μία ώρα έξω σε μια ηλιόλουστη μέρα, αλλά χωρίς την ερυθρότητα του ηλιακού εγκαύματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρία σημεία στον βραχίονα εκτέθηκαν σε UVR σε κάθε συμμετέχοντα και ανατέθηκαν τυχαία σε μία από τις παρακάτω τρεις θεραπείες:

  • μια περιοχή έλαβε μόνο UVR
  • μια δεύτερη περιοχή έλαβε UVR και ένα χημικό αντηλιακό στο δέρμα
  • μια τρίτη περιοχή έλαβε UVR με προσομοιωμένο ιδρώτα στο δέρμα

Η περιοχή στην οποία υπήρχε μόνο UVR βρέθηκε να έχει λιγότερη αγγειοδιαστολή, κάτι που σχετίστηκε με το μονοξείδιο του αζώτου στον βραχίονα. Οι περιοχές που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αντηλιακό και ιδρώτα δεν εμφάνισαν μειώσεις στην αγγειοδιαστολή που σχετίζεται με το μονοξείδιο του αζώτου.

Επιπλέον, όταν το αντηλιακό εφαρμόστηκε πριν από την υπεριώδη ακτινοβολία, η έκθεση σ’ αυτήν αύξησε στην πραγματικότητα την αγγειοδιαστολή που σχετίζεται με το μονοξείδιο του αζώτου σε σύγκριση με τον βραχίονα ελέγχου ή όταν ο ιδρώτας ήταν στο δέρμα, έγραψε η ερευνητική ομάδα.

Για όσους περνούν πολύ χρόνο εργασίας ή συμμετέχουν σε δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντηλιακών μπορεί να προστατεύσει όχι μόνο από τον καρκίνο του δέρματος αλλά και από τις μειώσεις στην αγγειακή λειτουργία του δέρματος, είπε ο S. Tony Wolf, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης