Ζήσης Ψάλλας

Ιταλοί ερευνητές εντόπισαν στη σπιρουλίνα ένα πεπτίδιο που χαλαρώνει τις αρτηρίες και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σπιρουλίνα έγινε γνωστή τα τελευταία χρόνια ως το superfood των αστροναυτών, ενώ έρευνες καταδεικνύουν ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ότι μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας, στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και στα καρδιαγγειακά. Παρόλο που πολλές από τις αξιώσεις δεν συνοδεύονται με επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, η έρευνα σχετικά με τα πιθανά οφέλη της σπιρουλίνας στην υγεία συνεχίζεται.

Τώρα, ερευνητές του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου στο Pozzilli της Ιταλίας απομόνωσαν ορισμένα μόρια της σπιρουλίνας για να ελέγξουν τα πιθανά οφέλη της. Όπως εξηγεί ο δρ Albino Carrizzo «αναπαράγαμε αυτό που συμβαίνει στο ανθρώπινο έντερο μετά την κατανάλωση σπιρουλίνας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να απομονώσουμε τα πεπτίδια που απορροφώνται από το σώμα μας».

Τα πειράματα έδειξαν ότι η σπιρουλίνα προκάλεσε αγγειοδιαστολή, που με τη σειρά της συνετέλεσε σε χαλάρωση των αρτηριών, κατάσταση που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αυξάνοντας την ποσότητα του αίματος που διοχετεύεται στα όργανα του σώματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσπαθώντας να εντοπίσουν πώς συμβαίνει αυτό, οι Ιταλοί ερευνητές βρήκαν ότι ένα πεπτίδιο της σπιρουλίνας, που ονόμασαν SP6, είναι αυτό που μείωσε την αρτηριακή πίεση του αίματος στα πειραματόζωα.

Προκαλεί αγγειοδιαστολή

Για να δοκιμάσουν περαιτέρω τις αντιϋπερτασικές δυνάμεις του SP6, το δοκίμασαν για άλλη μια φορά σε ποντίκια με υπέρταση και κατέγραψαν πτώση της αρτηριακής πίεσης. Βρήκαν ότι το πεπτίδιο SP6 δίνει το έναυσμα για την έκκριση μονοξειδίου του αζώτου -παράγεται από το ενδοθήλιο-, το οποίο είναι γνωστό ότι προκαλεί αγγειοδιαστολή.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι «το SP6 θα μπορούσε να είναι ένα φυσικό ενισχυτικό στις κοινές φαρμακολογικές θεραπείες, προκειμένου να βελτιωθεί η ενδοθηλιακή λειτουργία και κατά συνέπεια να καταπολεμηθεί η υπέρταση».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Hypertension».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης