Ζήσης Ψάλλας

Τα τελευταία χρόνια το λεγόμενο διαρρέον έντερο (Leaky Gut) έχει κερδίσει την προσοχή των ερευνητών. Είναι μια κατάσταση κατά την οποία τοξίνες του εντέρου και βακτήρια που βρίσκονται σ’ αυτό μπορούν να εισβάλουν στα τοιχώματά του και να διαρρεύσουν ακόμα και στο αίμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρούσα μελέτη έγινε σε μύγες, αλλά μπορεί να έχει σημασία για τον άνθρωπο. Φάνηκε ότι οι μύγες που υπόκεινται σε διατροφικούς περιορισμούς προστατεύονται από το διαρρέον έντερο και τη συστηματική φλεγμονή καθώς η ηλικία τους μεγαλώνει.

​Η πιθανότητα  ο διαιτητικός περιορισμός να βοηθάει στην πρόληψη του διαρρέοντος εντέρου στους ανθρώπους ανοίγει ένα νέο χώρο έρευναςΑντιστρόφως, οι μύγες που ακολουθούν μια πλούσια δίαιτα είναι πιο επιρρεπείς στην εντερική διαπερατότητα, αναπτύσσοντας κενά στον εντερικό φραγμό που προκαλούνται με την ηλικία λόγω θανάτου των εντερικών επιθηλιακών κυττάρων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διατροφή μπορεί τελικά να είναι ο πρωταρχικός παράγων στις κυτταρικές αλλαγές που οδηγούν στην εντερική διαπερατότητα.

«Η ακεραιότητα του εντέρου μας μειώνεται με την ηλικία και τα προβλήματα με την εντερική διαπερατότητα είναι πλέον ύποπτα σε χρόνιες φλεγμονές, μεταβολικές ασθένειες ακόμη και νευρολογικές ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ» δήλωσε ο Ιάπωνας καθηγητής Buck Pankaj Kapahi, επικεφαλής της μελέτης. «Η πιθανότητα ότι ο διαιτητικός περιορισμός ή μια διατροφή που μιμείται τον περιορισμό αυτόν θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του διαρρέοντος εντέρου στους ανθρώπους ανοίγει έναν νέο χώρο έρευνας που θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία και τη μακροζωία» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To γονίδιο dMyc εμπλέκεται στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και έχει παρατηρηθεί ότι δρα ως βαρόμετρο κυτταρικής ικανότητας στα εντεροκύτταρα.  Η μελέτη βρήκε ότι τα κύτταρα που έχουν πολύ λίγα dMyc εξαλείφονται από γειτονικά τους κύτταρα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται «ανταγωνισμός κυττάρων». Ωστόσο, τα επίπεδα του dMyc μειώνονται φυσιολογικά με την ηλικία των εντεροκυττάρων, οδηγώντας σε υπερβολική απώλεια κυττάρων και κατά συνέπεια προκύπτει το διαρρέον έντερο. Στη μελέτη, αυτή η πτώση στο dMyc ενισχύθηκε από μια πλούσια δίαιτα, ενώ ο διαιτητικός περιορισμός διατηρούσε τα επίπεδα dMyc στις μύγες, αποτρέποντας διαρρήξεις στο έντερο και επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής τους.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο «PLOS Genetics».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης