Θάνος Ξυδόπουλος

Χώρες που επενδύουν συστηματικά στην ενημέρωση και εκπαίδευση μέσα από ένα υγειονομικό σύστημα με πλήρη κάλυψη του πληθυσμού, φαίνεται ότι επιτυγχάνουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της ομιλίας της κας Ιωάννας  Παυλοπούλου, επίκουρης καθηγήτριας της παιδιατρικής κλινικής του τμήματος νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ στο 14 Συνέδριο για την Διοίκηση, τα οικονομικά και τις πολιτικές υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενη στις πρόσφατες επιδημίες ιλαράς στα ανεπτυγμένα κράτη, η Καθηγήτρια νοσηλευτικής στο ΕΚΠΑ σημείωσε «ότι υπάρχει το πρόβλημα του κενού στην επίτευξη του επιθυμητού ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης με αποτέλεσμα ορισμένες χώρες /περιοχές να υιοθετήσουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Φυσικά, από την υιοθέτηση μέχρι την πρακτική εφαρμογή, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών, υπαναχωρήσεις και αποτυχίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, δεν υπάρχει τεκμηρίωση τόσο της αποτελεσματικότητας του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ούτε βέβαια και του βέλτιστου τρόπου εφαρμογής του.

Το διεθνές τοπίο σήμερα

Οι πρόσφατες επιδημίες ιλαράς στα ανεπτυγμένα κράτη ανέδειξαν το πρόβλημα του κενού στην επίτευξη του επιθυμητού ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης. Αυτό οδήγησε ορισμένες χώρες/περιοχές να υιοθετήσουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Παρακάτω αναφέρεται τι ισχύει σε ορισμένες χώρες.

  • ΗΠΑ: Ενεργοποίηση νόμου που αποκλείει την εξαίρεση του εμβολιασμού λόγω προσωπικών πεποιθήσεων σε τρεις Πολιτείες.
  • Αυστραλία: Μη καταβολή οικογενειακού επιδόματος στους αρνητές (έως 15.000 δολάρια ανά έτος). Άρνηση εγγραφής σε προσχολική φοίτηση.
  • Γερμανία 2017: Υποχρεωτική δήλωση των ανεμβολίαστων νηπίων από τους νηπιαγωγούς και επιβολή προστίμου στους γονείς.
  • Ιταλία 2017: Επιβολή προστίμου 2.500 ευρώ για ανεμβολίαστα παιδιά 6 ετών πριν την φοίτηση στο Δημοτικό.
  • Γαλλία 1/2018: Yποχρεωτικότητα για 11 εμβόλια για βρέφη κάτω των 2 ετών. Μέχρι τώρα τα υποχρεωτικά ήταν μόνον τρία: διφθερίτιδας, τετάνου, πολιομυελίτιδας.
  • Ρουμανία: Θέσπιση υποχρεωτικότητας, εφαρμογή; Η επιδημία συνεχίζει.
  • Σλοβενία: Μη αποδοχή άρνησης εμβολιασμού.
  • Βρετανία: Μη υποχρεωτικότητα, με έμφαση στην ενημέρωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης