Ζήσης Ψάλλας

Περισσότερο από το ήμισυ των νοσηλευόμενων ασθενών που πεθαίνουν, έχουν σήψη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Chanu Rhee, από το Brigham and Women’s Hospital,  στη Βοστώνη και συνεργάτες του πραγματοποίησαν μια μελέτη στην οποία εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία για 568 τυχαία επιλεγμένους ενήλικες που έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο ή πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο και δεν εισήχθηκαν ξανά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σηψαιμία ήταν παρούσα στο 52,8% των νοσηλειών (300 άτομα) και ήταν η άμεση αιτία θανάτου στο 34,9% (198 άτομα). Ωστόσο, οι περισσότερες υποκείμενες αιτίες θανάτου σχετίζονταν με σοβαρές χρόνιες συννοσηρότητες και μόνο το 3,7% των θανάτων που σχετίζονταν με σηψαιμία κρίθηκαν σίγουρα ή μέτρια αποτρέψιμες.

Ο προοδευτικός καρκίνος και η καρδιακή ανεπάρκεια ήταν οι επόμενες πιο συχνές άμεσες αιτίες θανάτου (16,2% και 6,9%, αντίστοιχα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ασθενείς με σηψαιμία, οι συνηθέστερες αιτίες θανάτου ήταν ο συμπαγής καρκίνος, η χρόνια καρδιακή νόσος, ο αιματολογικός καρκίνος, η άνοια και η χρόνια πνευμονοπάθεια (21%, 15,3%, 10,3%, 9,7% και 9,0%, αντίστοιχα).

Μόνο το 3,7% των θανάτων που σχετίζονται με τη σήψη θεωρήθηκαν σίγουρα ή μετρίως πιθανό να αποφευχθούν. Το 8,3% θεωρήθηκε πιθανό να αποφευχθεί.

«Τα ευρήματά μας δεν μειώνουν τη σημασία της προσπάθειας να προληφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τη σήψη, αλλά μάλλον να υπογραμμιστεί ότι οι περισσότεροι θάνατοι συμβαίνουν σε ιατρικά πολύπλοκους ασθενείς με σοβαρές συνυπάρχουσες καταστάσεις», γράφουν οι ερευνητές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης