Θάνος Ξυδόπουλος

Οι κομητείες των ΗΠΑ με τα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αιωρούμενα σωματίδια (PM2,5) έχουν περισσότερους θανάτους από εγκεφαλικά επεισόδια και μικρότερο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των πολιτών τους. Περίπου οι μισές αμερικανικές κομητείες έχουν ετήσια επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που υπερβαίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Όσο πιο μολυσμένος είναι ο αέρας, τόσο υψηλότεροι είναι οι θάνατοι από εγκεφαλικό επεισόδιο Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο International Stroke Conference 2019 που έγινε στη Χονολουλού, μια παγκόσμια συνάντηση για ερευνητές και κλινικούς ιατρούς για την θεραπεία της εγκεφαλοαγγειακής νόσου.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη μέση ετήσια στάθμη ατμοσφαιρικής ρύπανσης (PM2,5) που περιέχει λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια και παράγεται από τους κινητήρες ντίζελ και από την καύση άνθρακα, βιομάζας και κηροζίνης. Έχει αποδειχθεί ότι αυτός ο τύπος ατμοσφαιρικής ρύπανσης εισέρχεται στο κυκλοφορικό σύστημα του ανθρώπου και βλάπτει την υγεία.

Ο ρόλος των αιωρούμενων σωματιδίων 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλύοντας τα στοιχεία για την υγεία και την παρακολούθηση της ρύπανσης από 1.561 κομητείες στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 2005 και 2010, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ετήσιος μέσος όρος ρύπανσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κυμαίνεται από 7,2 έως 14,7 (μέση τιμή 11,75) μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο. 

Ο 51% των κομητειών είχε ετήσιο μέσο όρο που υπερβαίνει τα 12 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο – αυτός είναι ο μέσος όρος των εθνικών προτύπων ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα για τα PM2,5 που έθεσε ο Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος (Δεκέμβριος 2012).

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τις συσχετίσεις μεταξύ των μέσων επιπέδων ρύπανσης PM2,5 και των εγκεφαλικών διαπίστωσαν:

  • Όσο πιο μολυσμένος είναι ο αέρας, τόσο υψηλότεροι είναι οι θάνατοι από εγκεφαλικό επεισόδιο και μικρότερο το προσδόκιμο ζωής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
  • Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό φτώχειας και λιγότεροι οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας σε μια περιοχή, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αντίκτυπος της υψηλής ρύπανσης στην υγεία.

Η μελέτη δεν διέθετε ξεχωριστές πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων που προκαλούνται από θρόμβο και αιμορραγία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης