Ζήσης Ψάλλας

Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων. Ωστόσο, σε άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, οι ερευνητές δεν έχουν μέχρι τώρα μελετήσει διεξοδικά την επίδραση της υψηλής χοληστερόλης στις καρδιακές παθήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πραγματικότητα, κάποια έρευνα δείχνει ότι ένα υψηλότερο επίπεδο ολικής χοληστερόλης και ένα χαμηλότερο επίπεδο της λεγόμενης “κακής” χοληστερόλης (γνωστής ως “λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας” ή LDL-χοληστερόλης) μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της ζωής.

Επιπλέον, φαίνεται ότι η χαμηλή χοληστερόλη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, αναπνευστικές νόσους και ατυχήματα σε ενήλικες ηλικίας 80 ετών και άνω.

Φαίνεται επίσης ότι τα οφέλη από τη λήψη φαρμάκων γνωστών ως στατίνες, τα οποία μειώνουν τη χοληστερόλη, μπορεί να μειωθούν καθώς οι άνθρωποι γερνούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές έχουν μια φράση γι’ αυτά τα φαινόμενα. Τα ονομάζουν «το παράδοξο των παραγόντων κινδύνου». Αυτός ο όρος περιγράφει το γεγονός ότι για άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, έχοντας κάποιους παράγοντες που θεωρούνται κίνδυνοι για την υγεία σε νεαρούς ενήλικες, υπάρχει καλύτερη επιβίωση. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν την υψηλότερη ολική χοληστερόλη, την υψηλότερη αρτηριακή πίεση και τον υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

Επίσης, τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορούν να αυξήσουν τους κινδύνους για καρδιακές παθήσεις σε νεαρούς ενήλικες. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πολλά για τους κινδύνους στους ενήλικες ηλικίας 80 ετών και άνω και αν τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορούν να επηρεάσουν τους κινδύνους.

Τα τριγλυκερίδια

Μια ομάδα ερευνητών από την Κίνα αποφάσισε να μάθει περισσότερα σχετικά με το εάν οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές για τα επίπεδα τριγλυκεριδίων έχουν νόημα για άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω. Για να γίνει αυτό, η ομάδα διερεύνησε τους δεσμούς μεταξύ των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και της ικανότητας να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες αυτοσυντήρησης, γνωστικής λειτουργίας (ικανότητα σκέψης και λήψης αποφάσεων) και αδυναμίας, μια κατάσταση που σχετίζεται με τη γήρανση και αυξάνει την πτώση, την αναπηρία και τον θάνατο (οι ενδείξεις αδυναμίας περιλαμβάνουν απώλεια βάρους και χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας). Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης εάν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων είχαν αντίκτυπο στον θάνατο σε μια ομάδα 930 ενηλίκων ηλικίας 80 ετών και άνω.

Οι ερευνητές έμαθαν ότι για τους πιο ηλικιωμένους ανθρώπους, η ύπαρξη υψηλότερου επιπέδου τριγλυκεριδίων συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματά τους προκαλούν την τρέχουσα σκέψη ότι η ύπαρξη υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων αποτελεί παράγοντα κινδύνου για χρόνιες παθήσεις και θάνατο που σχετίζονται με την ηλικία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης