Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ακόρεστα λίπη ενδέχεται να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος, τονίζεται σε αμερικανική έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα στην εξειδικευμένη ευρωπαϊκή περιοδική έκδοση «Human Reproduction».

Η μελέτη υποστηρίζει επίσης πως οι άνδρες που καταναλώνουν περισσότερες τροφές πλούσιες σε οξέα λίπη τύπου ωμέγα-3, που βρίσκονται στα ψάρια και σε ορισμένα φυτικά έλαια, έχουν λίγο περισσότερα φυσιολογικού τύπου σπερματοζωάρια, απ’ όσους καταναλώνουν μικρές ποσότητες από αυτές τις τροφές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνδρες που καταναλώνουν ακόρεστα λίπη έχουν συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων κατά 35% μειωμένο σε σχέση με άνδρες που διατρέφονται λιγότερο με τέτοιες τροφές, ενώ καταγράφουν και 38% μικρότερη συγκέντρωση σπέρματος.

Η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση λιπαρών τροφών και την ποιότητα του σπέρματος οφείλεται κατά κύριο λόφο στην κατανάλωση ακόρεστων λιπών (αλλαντικά, πατατάκια, λουκάνικα, ορισμένα κρέατα, βούτυρο, φοινικέλαιο κ.ο.κ), τα οποία είναι γνωστά από καιρό ως παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιοαγγειακών παθήσεων, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η μελέτη, η οποία διενεργήθηκε στις Η.Π.Α. το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2006 και Αυγούστου 2010, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιλ Άταμαν της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και σήμερα του Ιατρικού Κέντρου Ντάρτμουθ-Χίτσκοκ, είχε λάβει ως δείγμα 990 άνδρες, που απάντησαν σε ερωτηματολόγιο για τις διατροφικές τους συνήθειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατόπιν αναλύθηκε το σπέρμα των 23 εξ αυτών.

Τονίζοντας πως, εξ όσων γνωρίζουν, η έρευνα τούτη για την επιρροή των ιδιαίτερων διαιτολογίων πάνω στην ανδρική γονιμότητα είναι η ευρύτερη που έχει διεξαχθεί έως τώρα, οι συντάκτες της έκθεσης, ωστόσο, καθορίζουν και τα όριά της: τα αποτελέσματα των ευρημάτων θα πρέπει να εμπλουτισθούν με ακόμη πιο διευρυμένες μελέτες.

Οι ερευνητές δηλώνουν πως μελέτες, όπως η δική τους, δεν μπορούν να αποδείξουν αδιάσειστα πως δίαιτες πλούσιες σε λίπη έχουν ως αποτέλεσμα κακής ποιότητας σπέρμα, αλλά απλώς υποδεικνύουν πως υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των δύο.

Πάντως, όπως τονίζει ο καθηγητής Άταμαν, εάν οι άνδρες τροποποιήσουν το διαιτολόγιό τους, περιορίζοντας τα ακόρεστα λίπη και αυξάνοντας παράλληλα την κατανάλωση ωμέγα-3, αυτό όχι μόνον θα συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας τους, αλλά και της αναπαραγωγικής τους ικανότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης