Ζήσης Ψάλλας

Η ηλικία κατά την οποία τα ζευγάρια κάνουν οικογένεια αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Περισσότερα ζευγάρια παντρεύονται αργότερα και καθυστερούν να κάνουν παιδιά καθώς θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να νιώθουν ασφαλή με την καριέρα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια πρόσφατη μελέτη που περιέλαβε πάνω από 40,5 εκατομμύρια γεννήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε τις δυνητικά βλαβερές συνέπειες της προχωρημένης πατρικής ηλικίας.

Μεταλλάξεις μπορούν να εμφανιστούν και να συσσωρευτούν στο DNA των κυττάρων που σχηματίζουν το σπέρμα

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο BMJ επικεφαλής ήταν ο Michael Eisenberg, ουρολόγος και χειρουργός από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Stanford. Το συμπέρασμα ήταν ότι πάνω από το 12% των γεννήσεων από πατέρες άνω των 45 ετών έχει αρνητικά αποτελέσματα που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν ήταν νεότεροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι πατέρες άνω των 45 ετών είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες από τους πατέρες των 20 και 30 ετών να έχουν πρόωρα μωρά με χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση. Οι μητέρες αντιμετώπιζαν επίσης 28% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη κύησης.

Καθώς οι ηλικίες των πατέρων αυξάνονταν, τα μωρά ήταν πιο πιθανό να χρειαστούν βοήθεια με την αναπνοή και να απαιτήσουν είσοδο στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών.

Μια προηγούμενη ανασκόπηση των μελετών συνέδεσε την πατρική γήρανση με αυξημένο κίνδυνο για τα βρέφη να έχουν συγγενείς ασθένειες όπως ο νανισμός ή ψυχιατρικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή και αναπτυξιακές όπως ο αυτισμός.

Έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με την καθυστέρηση της εγκυμοσύνης πέραν της ηλικίας των 35, αλλά πολλοί άνδρες δεν έχουν γνώση των παρόμοιων ανησυχιών σχετικά με τη γονιμότητα και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη ή τα παιδιά.

Το σπέρμα

Οι προκλήσεις ξεκινούν με την εγκυμοσύνη, η οποία συχνά διαρκεί περισσότερο όταν οι μελλοντικοί πατέρες είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Η ικανότητα τεκονοποίησης μειώνεται καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν. Η ποιότητα του σπέρματος μειώνεται, ο όγκος μειώνεται, επίσης μειώνεται λίγο η κινητικότητα και το σχήμα των σπερματοζωαρίων.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι πατέρες μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να προσδώσουν κινδύνους για την υγεία στα αγέννητα μωρά. Σε αντίθεση με τις γυναίκες, που γεννιούνται με όλα τα ωάρια που θα παράγουν ποτέ, μετά την εφηβεία οι άνδρες συνεχώς παράγουν νέο σπέρμα. Μεταλλάξεις μπορούν να εμφανιστούν και να συσσωρευτούν στο DNA των κυττάρων που σχηματίζουν το σπέρμα, και οι περιβαλλοντικές εκθέσεις μπορούν να αλλάξουν αυτά τα γονίδια. Ορισμένες από τις αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τους παράγοντες ανάπτυξης τόσο για τον πλακούντα όσο και για το έμβρυο.

Παρόλο που είναι λογικό να καθυστερήσουν την αναπαραγωγή για να ανταποκριθούν στους στόχους των σπουδών και της σταδιοδρομίας, τα ζευγάρια θα πρέπει να έχουν πλήρη ενημέρωση για τους κινδύνους και τα οφέλη της γέννησης παιδιών τώρα ή αργότερα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης