Ζήσης Ψάλλας

Μια ομάδα καναδικών γιατρών αρχίζει να συνταγογραφεί ταξίδια σε γκαλερί τέχνης για να βοηθήσει τους ασθενείς που υποφέρουν από μια σειρά ασθενειών ώστε να βελτιώσουν την υγείας τους. Το πιλοτικό έργο είναι πρωτοφανές παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια συνεργασία μεταξύ της Γαλλόφωνης Ένωσης Ιατρών του Καναδά (MFdC) και του Μουσείου Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ (MMFA) θα επιτρέψει στους ασθενείς που έχουν διάφορα θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας, μαζί με τους δικούς τους, να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τέχνη στην υγεία με δωρεάν επισκέψεις.

Στο πρότζεκτ οι συμμετέχοντες γιατροί θα καθορίσουν έως και 50 επισκέψεις στο Μουσείου Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ κατά τη διάρκεια της θεραπείας ενώ κάθε δελτίο ισχύει για δύο ενήλικες και δύο ανήλικους. Μέχρι στιγμής 100 γιατροί έχουν εγγραφεί για να συμμετάσχουν στη διάρκεια ενός έτους.

Τα οφέλη είναι παρόμοια με αυτά που μπορούν να έχουν οι ασθενείς από τη σωματική άσκηση, προκαλώντας την έκκριση παρόμοιου επιπέδου ορμονών καλής αίσθησης και μπορούν να βοηθηθούν από τον χρόνιο πόνο έως την κατάθλιψη και το άγχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πιλοτικό πρόγραμμα θα επιτρέψει στους διοργανωτές να συλλέγουν δεδομένα και να αναλύουν τα αποτελέσματα, επιτρέποντας την ανάπτυξη ενός πρωτοκόλλου για την ταυτοποίηση των ασθενών.

Ελπίζεται ότι και άλλα μουσεία στον Καναδά θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του MMFA, το οποίο από το 2016 έχει καλλιεργήσει την τεχνογνωσία στην τέχνη της θεραπείας για άτομα με ποικίλες ασθένειες.

«Είμαι πεπεισμένη ότι στον 21ο αιώνα, ο πολιτισμός θα είναι αυτό που η σωματική δραστηριότητα ήταν για την υγεία τον 20ό αιώνα», δήλωσε η διευθύντρια του MMFA, Nathalie Bondil. «Οι πολιτισμικές εμπειρίες θα ωφελήσουν την υγεία και την ευεξία, όπως η συμμετοχή στον αθλητισμό συμβάλλει στην καλή φυσική κατάσταση» πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης