Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο για την καρδιά

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015, 09:55
Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο για την καρδιά
Κάθε ώρα που περνά κάποιος σε μια καρέκλα ή έναν καναπέ αυξάνει τον κίνδυνο για τις στεφανιαίες αρτηρίες του και για την εκδήλωση καρδιολογικού προβλήματος, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι για κάθε παραπάνω ώρα καθισιού αυξάνεται κατά 14% η εναπόθεση ασβεστίου στις αρτηρίες, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και έμφραγμα. Η ασβεστοποίηση των αρτηριών διαπιστώνεται με τομογραφία της καρδιάς, που δείχνει πόσο ασβέστιο έχει εναποτεθεί στις πλάκες στο εσωτερικό των αρτηριών.

Όσο οι πλάκες αυτές μεγαλώνουν, τόσο στενεύουν οι αρτηρίες και η καρδιά δυσκολεύεται να λειτουργήσει σωστά. Αν ένα τμήμα της πλάκας αποκοπεί, τότε μπορεί να επέλθει θρόμβωση και καρδιαγγειακό επεισόδιο, πιθανώς θανατηφόρο.

Οι Αμερικανοί ερευνητές προειδοποίησαν πως μια ώρα άσκησης στο γυμναστήριο δεν μπορεί κατ' ανάγκη να αναπληρώσει τη ζημιά των ασβεστοποιημένων αρτηριών, καθώς αρκούν μερικές ώρες καθισιού στο γραφείο ή μπροστά από την τηλεόραση για να αντισταθμίσουν τη σωματική άσκηση.

Οι επιστήμονες του Ιατρικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια καρδιολογίας Τζάκελιν Κουλκίνσκι, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, σύμφωνα με τη βρετανική «Independent», μελέτησαν 2.031 ενηλίκους με μέση ηλικία 50 ετών, οι οποίοι κάθονταν στο γραφείο και στο σπίτι τους από δύο έως 12 ώρες μέσα στη μέρα (κατά μέσο όρο γύρω στις πεντέμισι ώρες).

Όπως είπε η Τζάκελιν Κουλκίνσκι, «η μείωση του χρόνου που κάθεται κάποιος, έστω και κατά μία ή δύο ώρες την ημέρα, μπορεί να έχει σημαντική θετική συνέπεια στη μελλοντική καρδιαγγειακή υγεία του». Αν και, όπως τόνισε, τα οφέλη της γυμναστικής μπορούν γρήγορα να εξανεμισθούν εξαιτίας του πολύωρου καθισιού, ο καθένας πρέπει να κάνει έστω μισή ώρα σωματική άσκηση μέσα στην ημέρα.

«Το μήνυμα είναι πως είναι πραγματικά σημαντικό να προσπαθεί κάποιος να κινείται όσο γίνεται περισσότερο στην καθημερινή ζωή του, για παράδειγμα να πηγαίνει βόλτα μετά το φαγητό, να περπατά ενώ μιλά στο τηλέφωνο, να προτιμά τις σκάλες αντί τους ανελκυστήρες κ.λπ. Και αν έχει μια καθιστική δουλειά, δεν πρέπει, όταν γυρνάει στο σπίτι του το βράδυ, να κάθεται μπροστά από την τηλεόραση επί ώρες» υπογράμμισε.

Η στεφανιαία νόσος είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρδιοπάθειας και η κυριότερη αιτία θανάτου. Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει το παρατεταμένο καθισιό με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, καρκίνο και πρόωρο θάνατο. Το φαινόμενο έχει αποκληθεί «νόσος του καθισιού», παρόλο που δεν πρόκειται για μια πραγματική ιατρική κατάσταση, αλλά για έναν παράγοντα κινδύνου λόγω λανθασμένου τρόπου ζωής.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015, 09:55