Ζήσης Ψάλλας

Οι ηλικιωμένοι που είναι σωματικά ενεργοί επί δεκαετίες έχουν σχεδόν ταυτόσημους μύες τους με τους 2οάχρονους και την καρδιαγγειακή υγεία των ανθρώπων που είναι 30 ετών νεότεροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί από το Ball State University, στην Ιντιάνα, μελέτησαν 28 άτομα ηλικίας πάνω από 70  ετών που ασκούνται σταθερά από τη δεκαετία του 1970 για να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο η άσκηση μπορεί να αντισταθμίσει τη φυσική παρακμή που σχετίζεται με τη γήρανση.

Οι μύες των ηλικιωμένων που ασκούνταν αντιστοιχούσαν σε εκείνους των 20χρονων ατόμωνΤα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Applied Physiology, αναφέρουν ότι όσοι ασκούνται τακτικά έχουν 30 χρόνια νεότερη «βιολογική» ηλικία σώματος σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι συμμετέχοντες δεν ήταν αθλητές, αλλά άνθρωποι που υιοθέτησαν το γυμναστήριο ως τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής έκρηξης της δεκαετίας του 1970.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μας ενδιέφερε πολύ ο κόσμος που είχε ξεκινήσει να ασκείται κατά τη διάρκεια των περιόδων άσκησης και της δεκαετίας του ’70», δήλωσε ο Scott Trappe, καθηγητής της φυσικής άσκησης και ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Αυτοί οι άνθρωποι έκαναν την άσκηση ως χόμπι».

Χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ερευνητές βρήκαν 28 άτομα που διατηρούσαν αυτό το επίπεδο δραστηριότητας για πέντε δεκαετίες. Πρόσθεσαν επίσης δύο άλλες ομάδες, ανενεργούς 70χρονους και ενεργά άτομα ηλικίας 20 ετών, για σύγκριση.

Η καρδιαγγειακή υγεία

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις αερόβιες ικανότητες των συμμετεχόντων και μέτρησαν τον αριθμό των τριχοειδών αγγείων και των ενζύμων στους μυς τους – τα υψηλά επίπεδα των οποίων αποδεικνύουν τη μυϊκή υγεία.

 Είναι ενδιαφέρον ότι οι μύες των ηλικιωμένων που ασκούνταν αντιστοιχούσαν σε εκείνους των 20χρονων ατόμων. Επίσης είχαν περισσότερα τριχοειδή αγγεία και ένζυμα στους μυς τους από τους ανενεργούς συνομηλίκους τους – πράγμα που σήμαινε ότι είχαν ουσιαστικά αποφύγει τις σωματικές επιπτώσεις της γήρανσης.

Στην πραγματικότητα, η μόνη διαφορά μεταξύ των ηλικιωμένων που ασκούνταν και των νέων  ήταν ένα ελαφρώς μειωμένο αερόβιο δυναμικό. Αλλά, για τους ηλικιωμένους που ασκούνταν αυτό ήταν 40% υψηλότερο από τους συνομηλίκους τους που έκαναν καθιστική ζωή. Επιπλέον, οι δραστήριοι ηλικιωμένοι είχαν την καρδιαγγειακή υγεία των ανθρώπων που είναι 30 ετών νεότεροι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης