Ζήσης Ψάλλας

Πέρυσι, ένας άνδρας ηλικίας 26 ετών, στην Ελβετία, που έλαβε θεραπεία για λευχαιμία πήγε στο νοσοκομείο με πυρετό, πονόλαιμο και βήχα. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε και 17 ημέρες αργότερα πέθανε από σοβαρές επιπλοκές της ιλαράς. Το εξασθενημένο ανοσοποιητικό του σύστημα δεν μπόρεσε να καταπολεμήσει την ασθένεια, παρότι είχε εμβολιαστεί για την ιλαρά ως παιδί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια αναφορά στο Open Forum Infectious Diseases περιγράφει την περίπτωση αυτού του ανθρώπου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατήρησης της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης για την προστασία των ατόμων με υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα από την ιλαρά και άλλες λοιμώξεις που μπορούν να προληφθούν από τον εμβολιασμό.

​Πάνω από 41.000 παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη μολύνθηκαν από ιλαρά το πρώτο εξάμηνο του 2018«Η ιλαρά δεν είναι ακίνδυνη, είναι μια σοβαρή ασθένεια», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, Philipp Jent, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βέρνης, στην Ελβετία. «Υπάρχει ευθύνη να εμβολιάσετε τον εαυτό σας για να προστατέψετε τους άλλους, όχι μόνο για να προστατεύσετε εσάς».

Η περίπτωση δείχνει πόσο σοβαρή μπορεί να είναι η ιλαρά, ιδιαίτερα για άτομα με υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα εξαιτίας της θεραπείας του καρκίνου ή άλλων αιτιών. Υπογραμμίζει επίσης η σημασία της ανοσίας της κοινότητας για την προστασία των ευάλωτων ατόμων, ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν τα ποσοστά εμβολιασμού σε μια κοινότητα είναι αρκετά υψηλά, οι ασθένειες που μπορούν να προληφθούν από τον εμβολιασμό, όπως η ιλαρά, είναι λιγότερο πιθανό να εξαπλωθούν, πράγμα που βοηθά στην προστασία όσων δεν μπορούν να εμβολιαστούν (όπως τα μωρά που δεν είναι αρκετά μεγάλα για να ανοσοποιηθούν) για τους οποίους τα εμβόλια δεν είναι τόσο αποτελεσματικά.

Όταν όμως το ποσοστό των ανθρώπων μιας εμβολιασμένης κοινότητας πέφτει κάτω από ένα όριο, όπως έχει συμβεί με τις ανοσοποιήσεις ιλαράς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, τα κρούσματα είναι πιο πιθανά.

Πάνω από 41.000 παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη μολύνθηκαν από ιλαρά το πρώτο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπερβαίνοντας το ετήσιο σύνολο των ευρωπαϊκών κρουσμάτων που αναφέρθηκαν σε οποιοδήποτε προηγούμενο έτος αυτής της δεκαετίας.

Στις ΗΠΑ, υπήρξαν 142 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ιλαράς το 2018 στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Τα στοιχεία που κυκλοφόρησε το CDC τον Οκτώβριο παρουσίασαν επίσης μια σταδιακή άνοδο στους αριθμούς των παιδιών των ΗΠΑ που φθάνουν τα δεύτερα γενέθλιά τους χωρίς να έχουν λάβει τα συνιστώμενα εμβόλια.

«Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αύξηση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια και την αύξηση της ασυλίας του πληθυσμού θα πρέπει να ενταθούν», ανέφεραν οι συγγραφείς στο συμπέρασμα της έκθεσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης