Ζήσης Ψάλλας

Οι σαλάτες είναι δημοφιλείς μεταξύ όσων θέλουν να διατηρούν μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή και συχνά προσφέρονται έτοιμες και συσκευασμένες προς πώληση. Είναι γνωστό ότι αυτοί οι τύποι νωπών προϊόντων μπορεί να μολυνθούν από βακτήρια. Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την καθηγήτρια Kornelia Smalla από το Ινστιτούτο Julius Kühn έδειξε τώρα ότι αυτά τα βακτήρια μπορεί να είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και στα τρία τρόφιμα που αναλύθηκαν βρέθηκαν γονίδια ανθεκτικότητας στο Ε. ColiΕίναι γνωστό ότι τα ανθεκτικά βακτήρια έναντι των αντιβιοτικών υπάρχουν στην κοπριά, στα λύματα, στο έδαφος και σε υδατικά συστήματα.

Για τους σκοπούς της ανάλυσης, η ερευνητική ομάδα αγόρασε τρεις μικτές σαλάτες, που περιείχαν ρόκα και κόλιανδρο από τα γερμανικά σούπερ μάρκετ. Τα δείγματα στη συνέχεια αναλύθηκαν προκειμένου να προσδιοριστεί η συνολική ποσότητα των μεταβιβάσιμων γονιδίων αντιμικροβιακής αντοχής σε Escherichia coli το οποίο είναι ως επί το πλείστον ένα ακίνδυνο εντερικό βακτήριο σε αυτά τα τρόφιμα.

Στις αναλύσεις τους, οι ειδικοί επικεντρώθηκαν στο τμήμα των βακτηρίων Escherichia coli που είναι ανθεκτικά στη δραστική ουσία τετρακυκλίνη. Κι αυτό διότι η τετρακυκλίνη χρησιμοποιείται στην κτηνοτροφία, όπου μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηρίων. Τα βακτήρια καθώς και μέρος των αντιβιοτικών εκκρίνονται από τα ζώα και στη συνέχεια βρίσκουν το δρόμο τους προς στα χωράφια μέσω οργανικών λιπασμάτων όπως είναι η κοπριά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και στα τρία τρόφιμα που αναλύθηκαν βρέθηκαν γονίδια ανθεκτικότητας στο Ε. Coli, τα οποία ήταν ανθεκτικά σε πολλές κατηγορίες αντιβιοτικών.

Καλό πλύσιμο πριν την κατανάλωση

Τα βακτήρια στα φυτικά τρόφιμα, μπορούν να εισέλθουν στο ανθρώπινο έντερο λόγω της κατανάλωσης ωμών λαχανικών. Και μπορούν να περάσουν τα ανθεκτικά γονίδιά τους τους σε οποιοδήποτε παθογόνο βακτήριο που μπορεί να υπάρχει στο έντερο. Αυτό είναι γνωστό ως οριζόντια μεταφορά γονιδίων. Στη φύση, η οριζόντια μεταφορά γονιδίων επιτρέπει στα βακτήρια να προσαρμοστούν γρήγορα στις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες. Εάν ένας ασθενής λαμβάνει αντιβιοτικά, τα βακτήρια που έχουν ενσωματώσει αυτά τα μεταβιβάσιμα γονίδια έχουν το πλεονέκτημα και πολλαπλασιάζονται περισσότερο από τους λιγότερο καλά εξοπλισμένους ανταγωνιστές τους.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι καταναλωτές θα πρέπει πάντα να πλένουν καλά τα νωπά λαχανικά, τη σαλάτα με τα φύλλα και τα φρέσκα φυτά πριν την κατανάλωση, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος κατάποσης παθογόνων μικροοργανισμών ή ανθεκτικών σε αντιβιοτικά βακτηρίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης