Ζήσης Ψάλλας

Μια φιλανδική μελέτη δείχνει ότι η μέτρια προς υψηλή πρόσληψη διαιτητικής χοληστερόλης ή η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η διατροφική χοληστερόλη επηρεάζει πολύ λίγο τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Ωστόσο, σε φορείς της απολιποπρωτεΐνης Ε φαινοτύπου 4 -που επηρεάζει σημαντικά τον μεταβολισμό της χοληστερόλης- η διατροφική χοληστερόλη αυξάνει περισσότερο την χοληστερόλη στο αίμα.

Στη Φινλανδία, ο επιπολασμός της APOE4 -που είναι μια κληρονομική παραλλαγή- είναι εξαιρετικά υψηλός, με το ένα τρίτο περίπου του πληθυσμού να είναι φορείς. 

Οι διατροφικές συνήθειες 1.950 ατόμων ηλικίας μεταξύ 42-60 ετών χωρίς διάγνωση καρδιαγγειακής νόσου εκτιμήθηκαν κατά την έναρξη της Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study, το 1984-1989 από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας. Τα δεδομένα φαινοτύπου APOE ήταν διαθέσιμα για 1.015 άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη. Από αυτούς, το 32% ήταν φορείς του APOE4.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια παρακολούθησης 21 ετών, διαγνώστηκαν 217 άνδρες με εγκεφαλικό επεισόδιο. Η μελέτη διαπίστωσε πως ούτε η κατανάλωση διατροφικής χοληστερόλης ούτε η κατανάλωση αυγών συνδέονταν με τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου – ούτε καν σε φορείς του APOE4.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση χοληστερόλης ή η κατανάλωση αυγών δεν σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμη και σε άτομα που έχουν γενετικά προδιάθεση για μεγαλύτερη επίδραση της διαιτητικής χοληστερόλης στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Στην υψηλότερη ομάδα ελέγχου, οι συμμετέχοντες είχαν μια μέση ημερήσια πρόσληψη διατροφικής χοληστερόλης 520 mg και κατανάλωναν κατά μέσο όρο ένα αυγό την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρήματα δεν μπορούν να γενικευθούν πέρα ​​από αυτά τα επίπεδα. Ένα αυγό περιέχει περίπου 200 mg χοληστερόλης. Στη μελέτη, περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής κατανάλωσης χοληστερόλης από τη διατροφή ήταν από τα αυγά.

Η γενικευσιμότητα της μελέτης εξασθενεί επίσης από το γεγονός ότι ο εξεταζόμενος πληθυσμός δεν είχε προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη. Επίσης, το μέγεθος του πληθυσμού μελέτης ήταν σχετικά μικρό. Επομένως, τα ευρήματα της μελέτης πρέπει να επαληθευτούν σε μια μεγαλύτερη ομάδα καθώς και σε άτομα με προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο, για τα οποία επί του παρόντος συνιστάται να περιορίζουν την πρόσληψη χοληστερόλης και αυγών.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης