Ζήσης Ψάλλας

Κλινική μελέτη σε έφηβους με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο (NAFLD: nonalcoholic fatty liver disease) διαπίστωσε ότι μια δίαιτα χαμηλή σε ελεύθερα σάκχαρα (τα σάκχαρα που προστίθενται σε αναψυκτικά και τρόφιμα ή υπάρχουν εκ φύσεως στους χυμούς φρούτων) είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση της νόσου σε σύγκριση με μια συνηθισμένη δίαιτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Η μείωση των ελεύθερων σακχάρων στη διατροφή συνεπάγεται τη μείωση της γλυκόζης, της φρουκτόζης και της σακχαρόζηςΗ μελέτη διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA.

Η μη αλκοολική λιπώδη ηπατικής νόσος είναι η συνηθέστερη ηπατική νόσος στα παιδιά καταγράφοντας αύξηση τα τελευταία χρόνια. Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ηπατική νόσο τελικού σταδίου, καρκίνο του ήπατος και καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτά σημαίνουν ότι η διάγνωση και η άμεση θεραπεία είναι πολύ σημαντική για τη μακροπρόθεσμη υγεία.

«Αν και οι παιδιατρικές οδηγίες για τη διαχείριση της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου συνιστούν υγιεινή διατροφή, η μείωση των ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών ήταν μια μη αποδεδειγμένη θεραπεία», είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Miriam Vos, καθηγήτρια παιδιατρικής .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λιγότερο λίπος στο συκώτι

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αν ένα παιδί με NAFLD καταναλώνει πολύ χαμηλή ποσότητα σακχάρων στη διατροφή του, βελτιώνεται τόσο το λίπος όσο και η φλεγμονή στο ήπαρ.

Η μελέτη, που διεξήχθη από τον Αύγουστο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2017, περιελάμβανε 40 αγόρια ηλικίας 11 έως 16 ετών με NAFLD.

Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες. Τα μισά αγόρια, μαζί με τις οικογένειές τους, ακολούθησαν μια δίαιτα χαμηλή σε ελεύθερα σάκχαρα (λιγότερο από το 3% της καθημερινής θερμιδικής πρόσληψης) και τα άλλα μισά κατανάλωναν τη συνήθη διατροφή τους. Στα αγόρια με μειωμένη δίαιτα ελεύθερων σακχάρων υπήρξε μείωση της νόσου από 25% σε 17%, ενώ στα αγόρια με τη συνηθισμένη διατροφή υπήρξε μείωση από 21% σε 20%.

Η μείωση των ελεύθερων σακχάρων στη διατροφή συνεπάγεται τη μείωση της γλυκόζης, της φρουκτόζης και της σακχαρόζης που υπάρχουν συνήθως σε γλυκά τρόφιμα και ποτά καθώς και σε χυμούς φρούτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης