Ζήσης Ψάλλας

Τα άτομα με διαβήτη που λαμβάνουν συμπληρώματα ενός τύπου διαλυτών φυτικών ινών έχουν ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους από ό, τι οι διαβητικοί που δεν προσθέτουν αυτό το είδος ινών στη διατροφή τους, βρήκε μια μετα-ανάλυση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε συμπληρώματα που περιέχουν κολλώδεις ίνες, έναν τύπο διαλυτής φυτικής ίνας που σχηματίζει παχύ πήγμα όταν αναμειγνύεται με το νερό. Τρόφιμα όπως τα όσπρια, τα σπαράγγια, η βρώμη και το λινάρι περιέχουν κολλώδεις ίνες. Συμπληρώματα με αυτόν τον τύπο ινών περιλαμβάνουν το κόμμι γκουάρ, το ψύλλιο και την πηκτίνη.

Για να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ των φυτικών ινών και του σακχάρου στο αίμα, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 28 κλινικές δοκιμές με συνολικά 1.394 συμμετέχοντες με διαβήτη. Οι άνθρωποι επιλέχθηκαν τυχαία για να λάβουν συμπληρώματα κολλωδών φυτικών ινών ή για να χρησιμοποιήσουν άλλους τύπους συμπληρωμάτων ινών ή που δεν λάμβαναν συμπληρώματα.

Βελτιωμένος έλεγχος σακχάρου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των ατόμων που λαμβάνουν κολλώδεις ίνες, οι μισοί κατανάλωναν δόσεις άνω των 13 γραμμαρίων ημερησίως, για περιόδους που κυμαίνονται από τρεις εβδομάδες έως ένα έτος. Σε σύγκριση με αυτούς που δεν λάμβαναν κολλώδεις ίνες, είχαν βελτιωμένο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Είχαν χαμηλότερα επίπεδα αιμοσφαιρίνης A1c, που αντικατοπτρίζει το μέσο όρο σακχάρου στο αίμα για περίπου τρεις μήνες. Επίσης είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με άδειο στομάχι, γνωστά ως επίπεδα γλυκόζης νηστείας.

Στα άτομα με διαβήτη δίνεται εδώ και καιρό η συμβουλή να καταναλώνουν περισσότερες ίνες ως ένας τρόπος μείωσης του σακχάρου του αίματός τους. Αλλά πολλοί, ιδιαίτερα εκείνοι που ακολουθούν μια τυπική δυτική διατροφή με πολύ κρέας και πατάτες, δεν παίρνουν αρκετές ίνες, σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης στο περιοδικό Diabetes Care.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ίνες μπορεί να λειτουργούν με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της μικροβιακής υγείας στο έντερο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης