Ζήσης Ψάλλας

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Experimental Physiology δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα με την οποία μεταφέρουμε το οξυγόνο στους ιστούς μας (καρδιοαναπνευστική ικανότητα) είναι καλύτερος προγνωστικός παράγοντας για την πολυμορφία μικροβίων στο έντερο από το ποσοστό του σωματικού λίπους ή τη γενική σωματική δραστηριότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η άσκηση σε υψηλή ένταση, για να βελτιωθεί η καρδιοαναπνευστική ικανότητα, μπορεί να υποστηρίξει την υγεία μέσω ευνοϊκών μεταβολών στα βακτήρια του εντέρου.

Οι βελτιώσεις που προκαλούνται από την άσκηση στην καρδιοαναπνευστική ικανότητα, συχνά αντιστοιχούν σε αυξημένο όγκο αίματος που αντλείται από την καρδιά και σε περιφερειακές προσαρμογές (π.χ. αυξημένος αριθμός τριχοειδών για τη μεταφορά οξυγόνου από το αίμα στους μύες).

Καρδιοαναπνευστική ικανότητα και μικροβίωμα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι τώρα ήταν κατανοητό ότι η υψηλότερη καρδιοαναπνευστική ικανότητα τείνει να συμπίπτει με την αυξημένη μικροβιακή ποικιλότητα του εντέρου, αλλά δεν ήταν σαφές εάν η σχέση αυτή οφειλόταν στο ποσοστό τους σωματικού λίπους ή στη σωματική δραστηριότητα της καθημερινής ζωής.

Η παρούσα έρευνα  διεξήχθη σε επιζώντες από καρκίνο δεδομένου ότι η θεραπεία του καρκίνου είναι γνωστό ότι προκαλεί φυσιολογικές αλλαγές επιζήμιες για την καρδιομεταβολική υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου σωματικού λίπους και της μειωμένης καρδιοαναπνευστικής ικανότητας,. Συμμετείχαν 37 γυναίκες που επέζησαν από μη μεταστατικό καρκίνο του μαστού, οι οποίες είχαν ολοκληρώσει τη θεραπεία τουλάχιστον ένα χρόνο πριν.

Οι συμμετέχουσες διενήργησαν μια δοκιμασία άσκησης για να εκτιμηθεί η καρδιοαναπνευστική ικανότητα, ενώ εξετάστηκε το μικροβίωμα του εντέρου από τα περιττώματα των κοπράνων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχουσες με υψηλότερη καρδιοαναπνευστική ικανότητα είχαν σημαντικά μεγαλύτερη εντερική πολυμορφία βακτηρίων.

Περαιτέρω στατιστικές αναλύσεις υπογράμμισαν ότι η καρδιοαναπνευστική ικανότητα εξηγούσε περίπου στο ένα τέταρτο της ποικιλίας των ειδών, ανεξάρτητα από το ποσοστό του σωματικού λίπους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης