Οι ανποξειδωτικές ιδιότητες του σεληνίου ταυτίζονται με εκείνες της γλουταθειόνης υπεροξειδάσης. Το ένζυμο αυτό σταματά την οξείδωση των λιπών, ιδιαίτερα της κακής (LDL) χοληστερίνης. Αυτό σημαίνει λιγότερο διαθέσιμο υλικό για το βούλωμα των αρτηριών, λιγότερα καρδιακά νοσήματα, λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όπου υπάρχει καρδιακό νόσημα υπάρχει και ανεπάρκεια γλουταθειόνης υπεροξειδάσης, λόγω της ελλείψεως αρκετού σεληνίου για την παραγωγή της. Σε αυτό το σημείο μπορούν να παίξουν σπουδαίο ρόλο τα συμπληρώματα σεληνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πράγματι, σύμφωνα με μια μελέτη του Ισραηλινού ερευνητή Dr Avitan στο Rambam Medical Center της Χάιφας (1998) η χορήγηση συμπληρωμάτων σεληνίου οδήγησε σε μείωση της οξείδωσης της LDL κατά 46%, πράγμα που σημαίνει μείωση κατά το ήμισυ της χοληστερίνης που μπορεί να σχηματίσει αθηρωματική πλάκα.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι προληπτικές δυνατότητες του σεληνίου είναι πολύ μεγαλύτερες από τις θεραπευτικές, δεδομένου ότι όταν το καρδιαγγειακό σύστημα υποστεί ζημίες αυτές είναι δύσκολο να διορθωθούν.

Η ευεργετική όμως δράση του σεληνίου, λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων, δεν σταματά εδώ: σε συνεργία με την βιταμίνη Ε ενισχύει το θυρεοειδή, το πάγκρεας, το συκώτι και το ανοσοποιητικό σύστημα (βλέπε και παρακάτω: καρκίνος), ενώ είναι πολύ χρήσιμο για τους αθλητές, αφού προστατεύει από μυϊκά προβλήματα που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες εμφανίζονται μετά από έντονη άσκηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης