Ζήσης Ψάλλας

Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος μπορεί να επηρεάσει σοβαρά μία από τις σημαντικότερες διεργασίες στο σώμα, την κυτταρική διαίρεση, έδειξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης σε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PNAS».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις ένα άτομο στερηθεί αυτήν τη βιταμίνη, η ζημία που προκαλείται δεν μπορεί να αντιστραφεί. Συνεπώς, οι ερευνητές ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να έχουν περισσότερη ποσότητα στο αίμα τους.

Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος συνδέεται με ψυχικές ασθένειες, άνοια σχετιζόμενη με την ηλικία και παραμόρφωση του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού των εμβρύωνΟι ερευνητές βρήκαν ότι η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε σχέση με την κυτταρική διαίρεση και την αναπαραγωγή του DNA. Στην πραγματικότητα, δημιουργεί πολύ πιο επιζήμιες χρωμοσωμικές ανωμαλίες από ό,τι ήταν γνωστό μέχρι τώρα.

Το φυλλικό οξύ είναι ένας τύπος βιταμίνης Β που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά. Οι υγειονομικές αρχές συνιστούν στις έγκυες και στις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες να λαμβάνουν καθημερινά συμπλήρωμα φυλλικού οξέος. Αλλά όλοι θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτήν τη βιταμίνη, καταλήγει ο αναπληρωτής καθηγητής Ying Liu από το University of Copenhagen, επικεφαλής της μελέτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια ότι η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος συνδέεται με ψυχικές ασθένειες, άνοια σχετιζόμενη με την ηλικία και παραμόρφωση του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού των εμβρύων, γνωστή και ως δυσπλασία του νευρικού σωλήνα. Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν εάν η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος προκαλεί άμεσα τις διαταραχές ή αν οι διαταραχές προκαλούνται από δευτερογενή επίδραση της έλλειψης φυλλικού οξέος. Για να απαντήσουν στην ερώτηση αυτή, μελέτησαν λεμφοκύτταρα, ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων, ανδρών, ωστόσο τα αποτελέσματα προφανώς ισχύουν και για τις γυναίκες.

Επίπτωση στην κυτταρική διαίρεση

Οι ερευνητές ανέλυσαν την περιοχή του γονιδιώματος που ονομάζεται FRAXA, η οποία περιέχει μια εκτεταμένη ακολουθία CGG γενετικού κώδικα. Παρατήρησαν ότι η έλλειψη της βιταμίνης προκάλεσε ανωμαλίες σε σχέση με τη διαίρεση των κυττάρων – ειδικά σε κύτταρα με μια ασυνήθιστα μακρά ακολουθία CGG. Μεταξύ άλλων, η έλλειψη επέφερε ελαττωματικό διαχωρισμό των χρωμοσωμάτων.

«Στη μελέτη αποδεικνύουμε ότι η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος οδηγεί τόσο σε υψηλότερα επίπεδα όσο και σε πιο επιβλαβείς χρωμοσωμικές ανωμαλίες από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα θυγατρικά κύτταρα να κληρονομήσουν το λανθασμένο DNA έπειτα από κυτταρική διαίρεση ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, να χάσουν ακόμη και ένα ολόκληρο χρωμόσωμα. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος συνδέεται με ασθένειες όπως η στειρότητα, διαταραχές της ψυχικής υγείας και ο καρκίνος» ανέφερε ο Liu.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης