Ζήσης Ψάλλας

Η υψηλότερη κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη σχετίστηκε με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου σε μια μελέτη που βασίζεται σε κοινότητες αφροαμερικανών ενηλίκων στο Μισισιπή. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό American Society of Nephrology και συμβάλλουν στον αυξανόμενο όγκο των στοιχείων που δείχνουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένα ποτά μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των νεφρών, αλλά τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ασυνεπή. Για περισσότερη σαφήνεια, η Casey Rebholz από το Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health και οι συνεργάτες της μελέτησαν περίπου 3.000 αφροαμερικανούς άνδρες και γυναίκες με φυσιολογική νεφρική λειτουργία, οι οποίοι είχαν εγγραφεί στη μελέτη Heart Jackson.

«Υπάρχει έλλειψη πλήρους ενημέρωσης σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από ένα ευρύ φάσμα επιλογών ποτών που είναι διαθέσιμα στην αγορά», δήλωσε η Δρ. Rebholz.

Το είδος του νερού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές αξιολόγησαν την πρόσληψη ποτών μέσω ενός ερωτηματολογίου που χορηγήθηκε κατά την έναρξη της μελέτης  την περίοδο 2000-2004 και παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες μέχρι το 2009-13.

Μεταξύ των 3.003 συμμετεχόντων, 185 (6%) ανέπτυξαν νεφρική νόσο. Η κατανάλωση ενός σχήματος ποτών αποτελούμενου από σόδα, γλυκά ποτά φρούτων και νερό συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης νεφρικής νόσου.

Οι συμμετέχοντες στο κορυφαίο τριτημόριο κατανάλωσης αυτού του μοτίβου ποτών ήταν κατά 61% πιο πιθανό να αναπτύξουν τη νόσο σε σχέση με το τελευταίο τριτημόριο.

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι το νερό ήταν ένα στοιχείο αυτού του μοτίβου ποτών που συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο. Σημείωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη μπορεί να κατανάλωναν μια μεγάλη ποικιλία τύπων νερού, συμπεριλαμβανομένου του αρωματισμένου και του γλυκού νερού. Δυστυχώς, οι ερευνητές δεν συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες μάρκες ή είδη εμφιαλωμένου νερού στη μελέτη Heart Jackson.

Σε ένα συνοδευτικό συντακτικό, οι Holly Kramer, MD, MPH και David Shoham, PhD (Πανεπιστήμιο Loyola του Σικάγου) σημείωσαν ότι τα ευρήματα έχουν ισχυρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. «Ενώ κάποιες πόλεις των ΗΠΑ έχουν μειώσει με επιτυχία την κατανάλωση αναψυκτικών με πρόσθετη ζάχαρη μέσω φορολόγησης, οι άλλοι δήμοι έχουν αντισταθεί στις προσπάθειες δημόσιας υγείας να μειωθεί η κατανάλωσή τους», έγραψαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης