Ζήσης Ψάλλας

Η θεραπεία της ψωρίασης -μιας χρόνιας φλεγμονώδους ασθένειας του δέρματος- με βιολογικά φάρμακα που στοχεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση των αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες της καρδιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αθηρωματικές πλάκες φράζουν τις αρτηρίες, περιορίζουν τη ροή αίματος και οδηγούν σε καρδιακές προσβολές και ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι ανοσοθεραπείες που αντιμετωπίζουν τις φλεγμονώδεις καταστάσεις μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

«Κλασικά, για μια καρδιακή προσβολή υπάρχουν πέντε κύριοι παράγοντες κινδύνου: διαβήτης, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, οικογενειακό ιστορικό και κάπνισμα» δήλωσε ο Nehal N. Mehta, επικεφαλής του Εργαστηρίου Φλεγμονής και Καρδιομεταβολικών Νόσων στο NHLBI. «Η μελέτη μας παρουσιάζει στοιχεία για έναν έκτο παράγοντα, τη φλεγμονή, η οποία είναι κρίσιμη τόσο για την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης όσο και για την εξέλιξή της σε καρδιακή προσβολή».

H φλεγμονή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές έχουν τα πρώτα στοιχεία σε ανθρώπους. Η θεραπεία μιας γνωστής φλεγμονώδους κατάστασης -της ψωρίασης- με βιολογική θεραπεία, δηλαδή ένα είδος φαρμάκων που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, συνδέεται με μείωση της στεφανιαίας νόσου και ιδιαίτερα με μείωση της ρήξης της αθηρωματικής πλάκας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα (καρδιακή προσβολή).

Η φλεγμονή είναι ένας αμυντικός μηχανισμός του σώματος που ξεκινά για να αποτρέψει μια μόλυνση ή ασθένεια. Αλλά αυτός ο μηχανισμός μπορεί να έχει αρνητική εξέλιξη όταν ενεργοποιείται από τις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDLs) οι οποίες εισέρχονται μέσα στην αρτηρία.

Τα άτομα με φλεγμονώδεις ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η ψωρίαση, έχουν πολύ υψηλότερο ποσοστό καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Ειδικότερα, η ψωρίαση είναι μια κοινή ασθένεια του δέρματος που επηρεάζει το 3-5% του πληθυσμού στις δυτικές χώρες και σχετίζεται με τη συστηματική φλεγμονή, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη και παθήσεις των αιμοφόρων αγγείων.

Τα τρέχοντα ευρήματα προέκυψαν από μια μελέτη παρατήρησης του NIH, την Psoriasis Atherosclerosis Cardiometabolic Initiative, η οποία περιέλαβε 290 ασθενείς με ψωρίαση, εκ των οποίων 121 υπέφεραν από μέτρια έως σοβαρή δερματική νόσο και είχαν τη δυνατότητα βιολογικής θεραπείας εγκεκριμένης από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Για έναν χρόνο, οι ερευνητές παρακολούθησαν ασθενείς -όλοι τους είχαν χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο- και τους συνέκριναν με εκείνους που δεν επέλεξαν βιολογική θεραπεία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η βιολογική θεραπεία συσχετίστηκε με 8% μείωση της αθηρωματικής πλάκας στις στεφανιαίες αρτηρίες.

Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI), μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας στις ΗΠΑ, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cardiovascular Research».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης