Γιατί το πένθος κάνει κακό στην υγεία

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2018, 15:41
Γιατί το πένθος κάνει κακό στην υγεία
Ζήσης Ψάλλας

H χηρεία -όταν ένα άτομο χάνει τον/την σύζυγό του- ιδιαίτερα στα μεγαλύτερα ζευγάρια, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου και οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν το φαινόμενο. Τώρα, βρήκαν νέα στοιχεία σχετικά με το γιατί οι ραγισμένες καρδιές και η χηρεία είναι από μόνα τους ένας θανατηφόρος κίνδυνος.

​Η έρευνα έχει δείξει ότι η φλεγμονή συμβάλλει σχεδόν σε κάθε ασθένεια σε μεγαλύτερη ηλικίαΕρευνητές με επικεφαλής τον ερευνητή ψυχονευροανοσολογίας Chris Fagundes από το Πανεπιστήμιο Rice εξέτασαν 99 ανθρώπους που πρόσφατα έχασαν τον/την σύζυγό τους, κατά μέσο όρο, λιγότερο από τρεις μήνες πριν.

Μια άλλη μελέτη του Fagundes είχε δείξει ότι οι χήρες και οι χήροι είναι πιο πιθανό να παρουσιάζουν παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις και θάνατο, και τώρα η ερευνητική ομάδα ήθελε να εξετάσει διεξοδικότερα τους δείκτες φλεγμονής. «Η έρευνα έχει δείξει ότι η φλεγμονή συμβάλλει σχεδόν σε κάθε ασθένεια σε μεγαλύτερη ηλικία», λέει ο Fagundes. «Γνωρίζουμε επίσης ότι η κατάθλιψη συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής, και εκείνοι που χάνουν έναν σύζυγο είναι σε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής κατάθλιψης, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρης θνησιμότητας».

Φλεγμονή

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές έλαβαν συνεντεύξεις από τους συμμετέχοντες, κατατάσσοντας το επίπεδο θλίψης που έδειξαν. Πήραν επίσης δείγματα αίματος για να εξετάσουν αν τα αυξημένα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων λόγω πένθους αντιστοιχούν σε υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής.

Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που τον/την σύντροφό τους και είχαν σοβαρή θλίψη παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα διαφόρων προφλεγμονωδών πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτοκίνες. Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι πρωτεΐνες σηματοδότησης - ειδικά οι κυτοκίνες IFN-γ, IL-6 και TNF-α - ήταν 17% σε υψηλότερα επίπεδα. Μάλιστα, αυτοί που ανήκαν στο ένα τρίτο με την υψηλότερη θλίψη εμφάνισαν κατά 53,4% αυξημένα επίπεδα φλεγμονής από ό, τι το ένα τρίτο με τα λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα.Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι οι φλεγμονώδεις δείκτες διαφέρουν στους χήρους και στις χήρες με βάση τη σοβαρότητα της θλίψης. Δείχνει επίσης ότι οι άνθρωποι που βιώνουν τη χειρότερη θλίψη όταν χάνουν τους αγαπημένους τους δεν περνούν μόνο από συναισθηματικές δυσκολίες αλλά επηρεάζεται αισθητά η υγεία τους μέσω των βιολογικών δεικτών.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2018, 15:41