Ζήσης Ψάλλας

Για τους ηλικιωμένους, τα παράθυρα μπορούν να είναι ζωτικής σημασίας ως ένας τρόπος πρόσβασης στον κόσμο, ειδικά για εκείνους που ξοδεύουν πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 1981, ο Graham Rowles διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι παρακολουθούσαν τη γειτονιά τους από το παράθυρό τους και μπορούσαν να συμμετέχουν στην κοινότητα χωρίς να χρειάζεται κυριολεκτικά να βρίσκονται σε αυτήν.

Ένα παράθυρο είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλά κάτι που αφήνει το φως και τον αέρα να μπει στο σπίτι.

Πρόσφατα ερευνητές πήραν συνέντευξη από 42 ηλικιωμένους στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τη σημασία της ύπαρξης ενός δωματίου με θέα, όλοι ηλικίας άνω των 65 ετών, οι οποίοι πήγαιναν έξω λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, οι ηλικιωμένοι προτιμούν να βλέπουν τη φύση ενώ οι μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της φύσης και της μείωσης του στρες. Αλλά ακόμα και το αστικό περιβάλλον μπορεί να είναι σημαντικό.

Αυτό που ήταν πιο σημαντικό για τους ηλικιωμένους που έδωσαν συνέντευξη ήταν η αλλαγή, τόσο οι αναμενόμενες (εποχές, για παράδειγμα) όσο και οι μη αναμενόμενες (οδικά έργα ή ακόμα και καταιγίδες).

Η μελέτη αυτή έδειξε ότι η θέα βοηθούσε τους ανθρώπους να καταλάβουν καλύτερα τη ζωή. Αυτό που έβλεπαν, στήριζε αυτό που είχαν ακούσει στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο.

Θέα αντί για τηλεόραση

Οι ερωτηθέντες δεν παρακολουθούσαν μόνο τους ανθρώπους, δημιούργησαν ιστορίες από αυτό που έβλεπαν. 

Μερικοί από τους παρατηρητές μιλούσαν με τους ανθρώπους που έβλεπαν από το παράθυρο. Μία 84χρονη γυναίκα είπε ότι μερικές φορές σχολίασε την εμφάνισή τους. Μια άλλη  είπε ότι ρώτησε τους ανθρώπους που έβλεπε τακτικά πώς ήταν η μέρα τους.

Ένα παράθυρο είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλά κάτι που αφήνει το φως και τον αέρα να μπει στο σπίτι. Μερικοί ηλικιωμένοι μπορούν να περάσουν ώρες μπροστά από αυτό. Και δεν είναι κάτι που χρειάζεται να κρύβουν. Στην πραγματικότητα, τα μέλη της οικογένειας και οι φροντιστές πρέπει να τους ενθαρρύνουν να κοιτάζουν έξω τη θέα αντί να κοιτάζουν συνεχώς την τηλεόραση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης