Ζήσης Ψάλλας

Υπάρχει μια αναπτυσσόμενη τάση της αυστηρής χορτοφαγικής δίαιτας -με άλλα λόγια του βιγκανισμού- στις ανεπτυγμένες χώρες. Για παράδειγμα, υπάρχουν σήμερα πάνω από από 1 εκατομμύριο χορτοφάγοι και 500.000 βίγκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ πιστεύεται ότι οι αριθμοί αυξάνονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Oι αυξανόμενοι αριθμοί καθιστούν πιθανό όλο και περισσότερα βρέφη ανατρέφονται επίσης με vegan δίαιτες. Αλλά φροντίζοντας τα μωρά να πάρουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία είναι δύσκολο ακόμη και χωρίς περιορισμούς σχετικά με το τι θα φάνε. Ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες, μεγάλο ποσοστό μωρών δεν παίρνει αρκετές βιταμίνες και μέταλλα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δίαιτες vegan μπορούν να συμβάλλουν σε θρεπτικές ανεπάρκειες.

Τα μωρά χρειάζονται πολλά θρεπτικά συστατικά. Μπορούν να τριπλασιάσουν το βάρος γέννησής τους τους πρώτους 12 μήνες. Έχουν επίσης ιδιαίτερες ανάγκες. 

Για τους πρώτους έξι μήνες, τα μωρά μπορούν να πάρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται από το μητρικό γάλα ή έστω από μια αξιόπιστη συνταγή για βρέφη – ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τον αποκλειστικό θηλασμό, αν αυτό είναι δυνατόν. Αλλά μετά από αυτή την περίοδο, τα μωρά πρέπει να ξεκινήσουν με υψηλής ποιότητας τροφές παράλληλα με το μητρικό γάλα ή το γάλα του εμπορίου για τουλάχιστον το πρώτο έτος της ζωής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διατροφή αυτή πρέπει να περιλαμβάνει καλές πηγές πρωτεϊνών και λιπών, αναμεμειγμένες με λαχανικά, φρούτα και δημητριακά – αν και όχι πάρα πολλές φυτικές ίνες, διότι μπορούν να να καταλαμβάνουν πολύ χώρο χωρίς να παρέχουν αρκετές θρεπτικές ουσίες. Πρέπει να μην υπάρχουν πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και να μην προστίθενται αλάτι. Η ζάχαρη μπορεί να είναι χρήσιμη για να βοηθήσει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών αλλά πρέπει να έρχεται ως συστατικό των τροφίμων που έχουν πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία τροφών καταναλώνει ένα μωρό, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να λείπουν τα θρεπτικά συστατικά.

Οι ανεπάρκειες

Αυτό που είναι περισσότερο πρόβλημα με μια φυτική διατροφή είναι να πάρει κανείς αρκετή ποσότητα από κάποιες βιταμίνες και μέταλλα, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το ιώδιο, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Β12 και βιταμίνη D. Μια φυτική διατροφή όχι μόνο περιορίζει τα μικροθρεπιτκά συστατικά αλλά επίσης τα κάνει δυσκολότερο να απορροφηθούν από το σώμα επειδή μπορούν να δεσμεύονται από τις φυτικές ίνες. Αλλά επειδή αυτές οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά, μια ποικίλη χορτοφαγική διατροφή που περιλαμβάνει αυτά τα τρόφιμα είναι απίθανο να προκαλεί ανησυχίες.

Χωρίς την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, οι μόνες αξιόπιστες πηγές βιταμίνης Β12 είναι τα εμπλουτισμένα τρόφιμα ή τα συμπληρώματα – η μη λήψη επαρκούς ποσότητας μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα. Το ιώδιο είναι επίσης δύσκολο να ληφθεί, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για τη διανοητική ανάπτυξη. Μπορείτε να αγοράσετε ιωδιούχο αλάτι, αλλά αυτό δεν είναι κατάλληλο για μωρά, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να ληφθεί μεγάλη ποσότητα με αυτόν τον τρόπο.

Πηγή: The Conversation

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης