Ζήσης Ψάλλας

Πάντα υπάρχουν διαφωνίες σε ένα ζευγάρι και αυτό ως ένα σημείο είναι καλό. Όμως σε μια υγιή σχέση πρέπει να υπάρχει συναισθηματική “νοικοκυροσύνη” γιατί αν υπάρχει άγχος, αυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει την υγεία σας. Ο τρόπος που συζητάτε τις διαφωνίες σας έχει αντίκτυπο στο σώμα σας. Αν οι διαφωνίες είναι συνεχείς και ασκείται μη εποικοδομητική κριτική ή ακόμα χειρότερα δημιουργείται έχθρα, η κατάσταση μπορεί σε βάθος χρόνου να βλάψει σοβαρά την υγεία σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο διαπίστωσε πως όταν τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν “πικρές” διαφωνίες, είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από διαρροή του εντέρου, ένα πρόβλημα που μπορεί να μεταφέρει βακτήρια του εντέρου στο αίμα και να οδηγήσει σε ασθένειες.

Το χρόνιο συζυγικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διαρροή του εντέρουΗ Janice Kiecolt-Glaser, διευθύντρια του Ινστιτούτου Συμπεριφορικής Ιατρικής Έρευνας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, λέει πως ό,τι προάγει τη χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας. «Η φλεγμονή συνδέεται με μια σειρά από πράγματα που δεν θέλετε όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, και η αδυναμία» ανέφερε η Kiecolt-Glaser. Αυτός  ήταν ο λόγος που η ειδικός ήθελε να αναλύσει πώς το άγχος στις σχέσεις μπορεί να επηρεάσει την υγεία.

Για τη μελέτη της, η Kiecolt-Glaser και οι συνάδελφοί της παρακολούθησαν πάνω από 40 σωματικά υγιή παντρεμένα ζευγάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ζευγάρια κλήθηκαν να συζητήσουν και να προσπαθήσουν να επιλύσουν θέματα για τα οποία ήταν πιθανόν να προκληθεί διαφωνία, όπως π.χ. τα χρήματα. Κατά τη διάρκεια συζητήσεων 20 λεπτών, τα ζευγάρια παρέμειναν μόνα τους και βιντεοσκοπήθηκαν. Οι ερευνητές παρατήρησαν πώς τα πήγαν, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις λεκτικές και μη λεκτικές συμπεριφορές. Οι αλληλεπιδράσεις βαθμολογήθηκαν ανάλογα, λαμβάνοντας υπόψη τη γλώσσα του σώματος και τον τόνο της φωνής.

Οι ερευνητές είχαν πάρει δείγματα αίματος πριν και μετά από αυτές τις συνομιλίες και έκαναν τη σύγκριση. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που εμφάνισαν πιο εχθρικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια των συζητήσεων είχαν υψηλότερα επίπεδα ενός βιοδείκτη που υποδεικνύει μεγαλύτερη διαρροή εντέρου, σε σχέση με τα ζευγάρια που εμφάνισαν πιο ήρεμη συμπεριφορά ενώ διαφωνούσαν. Οι ενδείξεις διαρροής του εντέρου ήταν ακόμη μεγαλύτερες σε εκείνους που εμφάνισαν εχθρικές αλληλεπιδράσεις προς τον/την σύντροφό τους και οι οποίοι είχαν επίσης ιστορικό διαταραχής της διάθεσης.

Διαρρέον έντερο

«Υπάρχουν μελέτες σε ζώα που δείχνουν ότι το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε διαρρέον έντερο και μελέτες για την κατάθλιψη που έχουν δείξει το ίδιο. Η μελέτη μας δείχνει ότι το χρόνιο συζυγικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διαρροή του εντέρου και ότι η αυτή η διαρροή σχετίζεται με τη φλεγμονή», είπε η Kiecolt-Glaser.

Ενώ το στρες είναι ένα αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής, η Kiecolt-Glaser λέει πως όταν υπάρχει μεταξύ των συζύγων είναι ιδιαίτερα επιζήμιο. «Ο/η σύζυγος είναι συνήθως η κύρια πηγή υποστήριξής σας. Εάν γίνει η πηγή του στρες σας, τότε έχετε ένα διπλό χτύπημα γιατί μια πηγή υποστήριξης μετατράπηκε σε πηγή άγχους», ανέφερε η Kiecolt-Glaser.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης