Ζήσης Ψάλλας

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η ορμόνη που παράγεται στο σώμα μας κατά τη διάρκεια της άσκησης και ονομάζεται ιριζίνη (irisin) μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την παρακμή της νοητικής ικανότητας και της νόσου Αλτσχάιμερ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιριζίνη παράγεται στους μυς κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης ή σωματικής δραστηριότητας. Πριν έξι χρόνια βρέθηκε ότι παίζει καίριο ρόλο στην καύση του λίπους.

Σε τελευταίες μελέτες σε ποντίκια και ανθρώπους, οι ερευνητές βρήκαν ότι η ορμόνη βοηθά στην προστασία από την γνωστική παρακμή που παρατηρείται συνήθως με τη διαδικασία γήρανσης.

Η παρούσα μελέτη της Fernana de Felice και των συναδέλφων της από το University of Rio de Janerioστο δείχνει ότι η τακτική άσκηση κρατά το σώμα όσο και το νου υγιή.

Περισσότερες έρευνες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθηγητής νευροβιολογίας Ottavio Arancio, από το Columbia University που συμμετείχε στην μελέτη, δήλωσε ότι «η ιριζίνη θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια ελκυστική καινοφανή θεραπεία με στόχο την πρόληψη της άνοιας σε ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο». Είπε ότι η ορμόνη μπορεί να καθυστερήσει την «εξέλιξη στους ασθενείς στα μεταγενέστερα στάδια – συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν μπορούν πλέον να ασκηθούν». 

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε ένα γονίδιο που ονομάζεται FNDC5 και ρυθμίζει το σχηματισμό της ιριζίνης. Απενεργοποίησε το γονίδιο σε εργαστηριακά ποντίκια με αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή της ιριζίνης. Τα ζώα έδειξαν σταδιακά προβλήματα μάθησης και μνήμης. Στη συνέχεια η ενεργοποίηση του γονιδίου FNDC5 στα ποντίκια αποκατέστησε τη νοητική λειτουργία.

Σύμφωνα με τον Δρ. James Pickett, επικεφαλής έρευνας της Alzheimer’s Society, αν και αυτή η μελέτη ήταν μόνο σε ποντίκια, προσθέτει νέες ενδείξεις της σχέσης μεταξύ του τρόπου ζωής, όπως είναι η φυσική δραστηριότητα και η άνοια. Ο ίδιος είπε ότι αυτή είναι μια πολλά υποσχόμενη οδός για περισσότερες έρευνες και πιθανώς νέες θεραπείες στο μέλλον.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Nature Medicine.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης