Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε εν όψει εορτών

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018, 19:35
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε εν όψει εορτών
Σύμφωνα με έρευνες 4 στους 10 Έλληνες εμφανίζουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, έως και το 25% των ασθενών έχει συμπτώματα τουλάχιστον μία φορά το μήνα το 10-20% έχει εβδομαδιαία συμπτώματα ενώ το 5% έχει καθημερινά συμπτώματα. 

Οι έρευνες δεν στέκονται μόνο στη συχνότητα εμφάνισης των συμπτωμάτων, αλλά και στο ότι η γαστοοισοφαρική παλινδρόμηση επηρεάζει αρνητικά την καθημερινή ποιότητα ζωής των ασθενών[3]. Συγκεκριμένα, πάνω από το 80% των ατόμων με αίσθημα καύσου δεν απολάμβαναν το φαγητό τους, πάνω από το 60% είπαν ότι αντιμετώπιζαν διαταραχές ύπνου, πάνω από το 40% είχαν δυσκολία συγκέντρωσης στη δουλειά τους, ενώ το 20% ένιωθαν ότι επηρέαζε τη σεξουαλική ζωή τους.

Πιο πρόσφατα ευρωπαϊκά δεδομένα που αφορούν στην επίδραση της Γαστρο- Οισοφαγικής Παλινδρομικής Νόσου στην παραγωγικότητα της εργασία έδειξαν απώλεια έως και τριών ωρών εργασίας την εβδομάδα και απώλεια επιπλέον χρόνου συστηματικής παρουσίας στην εργασία.

Υπάρχει όμως λύση για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της πάθησης;

Ο Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center κ. Μανώλης Συμβουλάκης προτείνει τη λήψη αλγινικών -που είναι η νέα γενιά των αντιόξινων- για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας. Τα αλγινικά σκευάσματα πρέπει να θεωρούνται πρώτης εκλογής, καθώς λειτουργούν με ένα διπλό μηχανισμό που όχι μόνο εξουδετερώνει την περίσσεια του οξέος αλλά καταστέλλει και την παλινδρόμηση ανακουφίζοντας τον πάσχων από την καούρα και τη δυσπεψία. Ο τρόπος δράσης τους, τους επιτρέπει να επιφέρουν αποτέλεσμα μέσα σε 3-5 λεπτά από τη λήψη, ενώ σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να χορηγούνται παράλληλα με κάθε άλλη θεραπευτική αγωγή, ώστε να επιτυγχάνεται μια συνολική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και ο πάσχων να ανακουφίζεται άμεσα.

Σύμφωνα και τον κ. Συμβουλάκη, τα αλγινικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συμπληρωματική θεραπεία σε ασθενείς που δεν επιτυγχάνουν πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων τους με τα PPIs, αλλά και ως μονοθεραπεία σε περιπτώσεις που η νόσος δεν απαιτεί καθημερινή συστηματική θεραπεία, αλλά μόνον συμπτωματική ανακούφιση.

Με βάση λοιπόν, τα προαναφερόμενα και καθώς οι γιορτές πλησιάζουν, θα πρέπει να είμαστε όλοι και κυρίως οι πάσχοντες από ΓΟΠΝ ιδιαίτερα προσεκτικοί κάθε φορά που γεμίζουμε το πιάτο μας.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την αποφυγή της καούρας και της δυσπεψίας ενόψει των γιορτών

  • Έχετε πάντα μαζί σας ένα αλγινικό σκεύασμα
  • Πίνετε άφθονο νερό
  • Μην «φορτώνετε» το στομάχι σας κυρίως τις βραδινές ώρες
  • Αποφύγετε τα αναψυκτικά μαζί με το φαγητό
  • Αποφύγετε το κάπνισμα μετά το φαγητό
  • Μασάτε αργά
  • Συμπεριλάβετε στα γεύματά σας πράσινες σαλάτες.Προτιμήστε να τις καταναλώνετε πριν από τα άλλα φαγητά, ώστε να περιορίζετε το αίσθημα της πείνας
  • Αποφύγετε να ξαπλώνετε ή να ασχολείστε με κοπιώδεις δραστηριότητες μετά το φαγητό. Εάν θέλετε να διευκολύνετε την πέψη, να κάνετε έναν ήρεμο περίπατο, με αργό βήμα.
  • Απευθυνθείτε στον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας αν τα συμπτώματα παραμένουν.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018, 19:36