Η γαστρεντερίτιδα είναι μια πάθηση του γαστρεντερολογικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από έντονες υδαρείς κενώσεις, εμέτους, πυρετό και κοιλιακούς πόνους. Τα κρούσματα της γαστρεντερίτιδας είναι πλέον πολύ τακτικά, τόσο, που πολλοί γιατροί υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη νόσος είναι η δεύτερη πιο συχνή μετά το κοινό κρυολόγημα. Η μετάδοση της νόσου είναι πολύ εύκολη, αφού μπορεί κάποιος να νοσήσει ακόμα και μετά από επαφή με αντικείμενο, το οποίο πρώτα είχε ή κρατούσε κάποιος που είχε γαστρεντερίτιδα.

Γι’ αυτό και συστήνεται ο σχολαστικός καθαρισμός των χεριών, κυρίως τις περιόδους που παρατηρείται έξαρση της νόσου (Φεβρουάριος – Απρίλιος). Η γαστρεντερίτιδα στα περισσότερα περιστατικά αντιμετωπίζεται χωρίς ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή και μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση και είναι κοινά σε όλους:

1) επαναλαμβανόμενοι έμετοι, οι οποίοι εμφανίζονται αρχικά και υποχωρούν σταδιακά

2) συνεχείς υδαρείς κενώσεις, που ενδέχεται να ξεκινήσουν παράλληλα με τους εμέτους ή μετά αλλά διαρκούν περισσότερο από αυτούς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3) πυρετός, υψηλός ή μόνο δέκατα

4) αδυναμία, ανορεξία.

Η αντιμετώπιση όλων των ανωτέρων συμπτωμάτων από διατροφικής πλευράς παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή προβλημάτων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του οργανισμού που νοσεί, όπως είναι η αφυδάτωση. Γι’ αυτό καλό είναι πάντα να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές και με λίγη υπομονή να είστε σίγουροι πως τα συμπτώματα της νόσου θα υποχωρήσουν σε 2- 3 ημέρες.

Διατροφικές συμβουλές

1. Πίνετε σε μικρές κάθε φορά ποσότητες νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα, εναλλακτικά αραιώστε 1 ποτήρι λεμονάδα με 4 ποτήρια νερό ή κάποιο άλλο υγρό που περιέχει κάλιο, νάτριο, ασβέστιο. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν βασικούς ηλεκτρολύτες που συμβάλλουν στην καλή υγεία του οργανισμού. Αν δεν σας είναι εύκαιρο κάποιο τέτοιο διάλυμα, μπορείτε να προσθέσετε σε λίγη σόδα ελάχιστο αλάτι και ζάχαρη και αραιώστε τα με λίγο καθαρό νερό. Η σόδα περιέχει το διττανθρακικό οξύ, το αλάτι νάτριο και η ζάχαρη γλυκόζη, στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να μην αφυδατωθεί. Τα ανωτέρω υγρά δεν θα σταματήσουν τα συμπτώματα, αλλά δεν θα αφήσουν το σώμα να αφυδατωθεί. Μετά από έμετο, βέβαια, συνίσταται η λήψη υγρών να γίνεται μετά την πάροδο τουλάχιστον μιας ώρας, πάντα σε μικρές δόσεις.

2. Όταν νιώσετε καλύτερα, μπορείτε να φάτε σε μικρές ποσότητες μπανάνα ή μήλο, τροφές που θα δώσουν στον οργανισμό το απαραίτητο κάλιο.

3. Καλό είναι να τρώτε σούπα με ρύζι ή φιδέ με λίγο αλάτι, αν δεν υπάρχει πρόβλημα με την αρτηριακή πίεση ή άλλα οργανικά προβλήματα που απαγορεύουν αυστηρά την κατανάλωση αλατιού.

4. Πίνετε σε μικρές ποσότητες τσάι με λεμόνι. Το τσάι χαρακτηρίζεται και για την αντιδιαρροϊκή του δράση.

5. Σε πολλές μαρτυρίες αναφέρεται πως τα αναψυκτικά τύπου Cola εμφανίζουν παρόμοιες ιδιότητες με το τσάι. Πράγματι, λόγω τις περιεκτικότητάς τους σε τανίνες, οι οποίες περιορίζουν την κινητικότητα του εντέρου και άρα των αριθμό των κενώσεων, παρατηρείται μείωση των συμπτωμάτων, αλλά υπάρχει περίπτωση να δημιουργούν πρόβλημα στη χλωρίδα του εντέρου. Άρα, η ζημιά που προκαλούν αξιολογείται ως σοβαρότερη, γι’ αυτό καλό είναι να περιορίζεται η κατανάλωσή τους.

6. Η διατροφή σας πρέπει να είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες, άρα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Να καταναλώνετε πιο συχνά απλούς υδατάνθρακες, όπως οι πατάτες, το ρύζι, το λευκό ψωμί, τα μακαρόνια, οι φρυγανιές.

7. Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι). Αν νοσήσει παιδί που η διατροφή του στηρίζεται στο γάλα, συστήνεται η προσθήκη ρυζάλευρου ή και η αραίωση του γάλακτος. Καλό επίσης είναι να αποφεύγετε τα γλυκά, τις λιπαρές τροφές, τις σάλτσες, κ.ά..

8. Μετά το πέρας το συμπτωμάτων, η διατροφή σας θα πρέπει να επανέλθει στους καθημερινούς σας ρυθμούς, με σταδιακό τρόπο. Καλό λοιπόν είναι να ξεκινήσετε με κάποια σούπα με κοτόπουλο στήθος χωρίς την πέτσα ή μοσχάρι ή ψάρι άπαχο. Συνεχίστε προσθέτοντας σιγά σιγά διάφορα τρόφιμα, με τελευταίες επιλογές τα όσπρια και τα λιπαρά φαγητά.

9. Μια πολύ βασική παράμετρος είναι αυτή που αφορά στην τήρηση κανόνων υγιεινής κατά τη διάρκεια παρασκευής του φαγητού. Όπως και ότι πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή της μαγειρεμένης τροφής σε θερμοκρασία δωματίου πέραν από 3-4 ώρες.

10. Τελευταία και αρκετά σημαντική συμβουλή είναι πως η ίαση της νόσου απαιτεί από τον πάσχοντα, πέραν των ανωτέρων, και χρόνο ξεκούρασης καθώς και προσπάθεια να απαλλαγεί από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας αλλά και της κακής– αγχωτικής ψυχολογίας που μπορεί να τον διακατέχει.

Πηγή: diatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης