Ζήσης Ψάλλας

Το 2017 δημοσιεύθηκε μια μελέτη που έδειξε ότι ένα φλαβονοειδές που περιέχουν οι φράουλες, τα μήλα, τα κρεμμύδια, τα αγγούρια και άλλα φρούτα ή λαχανικά, η φισετίνη, μειώνει τα γνωστικά ελλείμματα και τη φλεγμονή που σχετίζονται με τη γήρανση σε ποντίκια. Νωρίτερα φέτος, μια άλλη μελέτη σε πειραματόζωα έδειξε ότι αυτή η φυσική ουσία είναι δυνατόν να επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων και να παρατείνει τη διάρκειας ζωής ακόμη και όταν χορηγηθεί αργά στη ζωή. Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η φισετίνη έχει πιο ισχυρές αντιγηραντκές ιδιότητες από άλλα φλαβονοειδή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς γερνάμε, συσσωρεύουμε βλάβες στα κύτταρα. Όταν τα κύτταρα φτάσουν σε ένα ορισμένο επίπεδο βλάβης, τότε γηράσκουν (cellular senescence) και δεν είναι πλέον φυσιολογικά. Μερικές φορές αποκαλούνται από τους ερευνητές “κύτταρα ζόμπι”. Δεν μπορούν να διαιρεθούν ούτε να πεθάνουν αλλά είναι ανίκανα να εκτελέσουν τις λειτουργίες ενός νέου κυττάρου.

​Ένας από τους λόγους για τους οποίους ερευνάται η φισετίνη είναι ότι μπορεί να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.Η δημιουργία “κυττάρων ζόμπι” είναι στην πραγματικότητα ένα μηχανισμός αποτροπής του καρκίνου. Ωστόσο απελευθερώνουν φλεγμονώδεις παράγοντες που στέλνουν το μήνυμα στο ανοσοποιητικό σύστημα να τα εκκαθαρίσει. Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός νεότερου ατόμου είναι σε θέση να εκκαθαρίσει τα φθαρμένα κύτταρα αλλά καθώς περνούν οι δεκαετίες η ικανότητα εκκαθάρισης φθίνει. Έτσι αρχίζουν να συσσωρεύονται, να προκαλούν χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού και να απελευθερώνουν ένζυμα που μπορούν να υποβαθμίσουν τους ιστούς. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μπορεί να συνδέονται με την άνοια.

Παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Medicine έδειξε ότι ορισμένα γηρολυτικά (senolytics) μόρια που στοχεύουν τα γηρασμένα κύτταρα είναι δυνατό να παρατείνουν τη διάρκεια της ζωής και να βελτιώσουν την υγεία. Ένα από αυτά τα μόρια είναι το φλαβονοειδές κουερσετίνη, όπως φάνηκε σε μια προηγούμενη μελέτη, αλλά οι ερευνητές ψάχνουν να βρουν και άλλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα, ο καθηγητής Paul Robbins από το Minnesota Medical School και οι συνάδελφοί του βρήκαν ότι η φισετίνη είναι μια σημαντική γηρολυτική ουσία που μειώνει την ποσότητα των “κυττάρων ζόμπι” στο σώμα των ποντικιών. Μάλιστα η χορήγηση φισετίνης σε ποντίκια ακόμα και προς το τέλος της ζωής τους βελτίωσε την υγεία τους και τα έκανε να ζήσουν περισσότερο.

Από τα 10 φλαβονοειδή που δοκίμασαν οι ερευνητές, η φισετίνη ήταν το πιο ισχυρό γηρολυτικό. Να σημειωθεί ότι η χημική δομή της φισετίνης μοιάζει πάρα πολύ με αυτή της κουερσετίνης. Ένας από τους λόγους για τους οποίους ερευνάται η φισετίνη είναι ότι μπορεί να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

«Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορούμε να επεκτείνουμε το χρόνο ζωής  ακόμα και προς το τέλη της» είπε ο Robbins.

Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, συμπεριλαμβανομένης της σωστής δόσης της φισετίνης, για παράδειγμα. Οι επιστήμονες θέλουν να φτιάξουν ένα αντιγηραντικό σκεύασμα αλλά θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι θα επιτίθεται μόνο στα γηρασμένα κύτταρα και όχι στα  νέα.

Η σχετική  μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό EBioMedicine.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης