Θάνος Ξυδόπουλος

Στην Ευρώπη η πιο συνηθισμένη ιατρική επέμβαση είναι αυτή του καταρράκτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, 4,5 εκατομμύρια πολίτες πραγματοποιούν την εν λόγω επέμβαση σε ετήσια βάση. Όμως, η Εurostat διαπιστώνει σημαντικές διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, στην Πορτογαλία πραγματοποιούνται 14 επεμβάσεις καταρράκτη ανά 1.000 κατοίκους, αναλογία που φέρνει τη χώρα στην πρώτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθούν η Γαλλία και η Αυστρία, με 13 επεμβάσεις ανά 1.000 κατοίκους. Στον αντίποδα, σε Ιρλανδία και Σλοβακία πραγματοποιούνται μόνο δύο τέτοιες επεμβάσεις ανά 1.000 άτομα του πληθυσμού και στην Κύπρο τρεις.

Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ανάλυση, αφού – όπως συμβαίνει και με άλλα ιατρικά στοιχεία – δεν παρείχε πρόσφατα δεδομένα. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την Ελλάδα αφορούν στο 2012 και αναφέρουν 118.720 επεμβάσεις καταρράκτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι είναι ο καταρράκτης

O καταρράκτης αναφέρεται στη θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού. Μέσω αυτού του φακού οι φωτεινές ακτίνες εστιάζουν στον βυθό του ματιού και έτσι δημιουργείται η αντίληψη της όρασης. Εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες και προσβάλλει το σύνολο σχεδόν των ανθρώπων μεγάλης ηλικίας. Παρ’ όλα αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζεται και σε νεαρότερες ηλικίες. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η μείωση της οπτικής οξύτητας -δεν βλέπουμε δηλαδή καλά-, ενώ πολλές φορές επηρεάζεται σημαντικά και η ποιότητα της όρασης π.χ. η δυσκολία οδήγησης τη νύχτα. Η αποκατάσταση του προβλήματος είναι μόνο χειρουργική και αντιμετωπίζεται με επέμβαση.

Οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές στην επέμβαση επιτρέπουν τη γρήγορη, ασφαλή, ανώδυνη και αποτελεσματική αποκατάσταση του προβλήματος. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στις επεμβάσεις αυτές. Σε όλες όμως τις περιπτώσεις ο αντικειμενικός στόχος είναι η αφαίρεση του θολωμένου κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού και η αντικατάστασή του με έναν τεχνητό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης