Ο έρπητας ζωστήρας είναι η πιο κοινή λοίμωξη του νευρικού συστήματος. Οφείλει την ονομασία του στο ότι, συνήθως, εμφανίζεται με τη μορφή φυσαλιδώδους εξανθήματος που «ζώνει» τη μία πλευρά του σώματος.

Τόσο η ανεμοβλογιά όσο και ο έρπητας ζωστήρας προκαλούνται από τον ίδιο ιό. Την πρώτη φορά που κάποιος προσβάλλεται από τον ιό του έρπητα ζωστήρα – ανεμοβλογιά (VZV – Varicella Zoster Virus), η λοίμωξη εκδηλώνεται ως ανεμοβλογιά. Όταν ο ιός εξουδετερωθεί από το ανοσοποιητικό σύστημα, δεν εξαφανίζεται, αλλά καταφεύγει διαμέσου των νεύρων στις ρίζες τους πλησίον του νωτιαίου μυελού ή του εγκεφάλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άτομο εμφανίζει πόνο κατά μήκος της πορείας ενός νεύρου, συνήθως στον κορμό ή το πρόσωπο, και στη συνέχεια εμφανίζονται φυσαλίδες, που προκαλούν ενίοτε διόγκωση και λεμφαδένων. Σπανιότερα, πόνος και φυσαλίδες εμφανίζονται ταυτόχρονα. Οι βλάβες είναι ομαδοποιημένες, τεταμένες, κατανέμονται ετερόπλευρα και εκτείνονται σε βάθος. Σπάνια υπάρχει γενικευμένη προσβολή, κυρίως σε άτομα με υποκείμενη καταστολή του ανοσοποιητικού. Οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από ΗΙV εμφανίζουν πολλαπλάσια πιθανότητα να προσβληθούν και από έρπητα ζωστήρα.

Επιπλοκές είναι η μεθερπητική νευραλγία, παραλύσεις νεύρων, εγκεφαλίτιδα, δυσλειτουργία κύστης και εντέρου.

Συχνότερη επιπλοκή είναι η μεθερπητική νευραλγία, η οποία διαρκεί αρκετές εβδομάδες ή μήνες μετά από την αποδρομή του εξανθήματος. Η μεθερπητική θεραπεία είναι σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από χρόνιο πόνο στη θέση της ερπητικής προσβολής και, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, απαιτεί μακροχρόνια χορήγηση τοπικής και συστηματικής ειδικής φαρμακευτικής αγωγής. Σπανιότερα απαιτείται επεμβατική αντιμετώπιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Η έγκαιρη χορήγηση της σωστής θεραπείας είναι σημαντική για την αποτροπή εμφάνισης επιπλοκών. Επιπλέον, η καλή ενυδάτωση του ασθενούς είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Πηγή: iatronet

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης