Οι άνθρωποι -είτε έχουν άνοια και Αλτσχάιμερ είτε όχι- εμφανίζουν καλύτερες νοητικές επιδόσεις στο τέλος του καλοκαιριού και στην αρχή του φθινοπώρου, ενώ η εγκεφαλική λειτουργία τους χειροτερεύει τους μήνες του χειμώνα και της άνοιξης, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Έως σήμερα είχαν υπάρξει ελάχιστες μελέτες για την εποχική αυξομείωση των γνωστικών-νοητικών δεξιοτήτων στα άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας. Η νέα μελέτη ερευνητών από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γαλλία ανέλυσε στοιχεία για 3.353 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε νευροψυχολογικά τεστ, καθώς επίσης σε ανάλυση πρωτεϊνών και γονιδίων που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Άντριου Λιμ του Πανεπιστημίου του Τορόντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine», βρήκαν ότι κατά μέσο όρο (όχι για όλους τους ανθρώπους ατομικά) οι γνωστικές δεξιότητες είναι υψηλότερες το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, ενώ μειώνονται τον χειμώνα και την άνοιξη. Η εποχική «ψαλίδα» φθάνει να αντιστοιχεί σε μια ηλικιακή διαφορά σχεδόν πέντε ετών.

Η πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος συμπτώματα ήπιας γνωστικής διαταραχής ή άνοιας κατά την περίοδο του χειμώνα και της άνοιξης από ό,τι του καλοκαιριού και του φθινοπώρου είναι περίπου 30% μεγαλύτερη. Αυτό ισχύει άσχετα με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η κατάθλιψη, η ποιότητα του ύπνου, η σωματική δραστηριότητα και η υγεία του θυρεοειδούς.

Η ίδια εποχικότητα παρατηρείται και στα επίπεδα των πρωτεϊνών και γονιδίων που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ και υπάρχουν στον εγκέφαλο και στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη να ληφθεί υπ’ όψιν από τους γιατρούς αυτή η εποχικότητα των συμπτωμάτων, ιδίως όταν αυτά είναι πιο έντονα κατά τον χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης