Έρευνα: Οι στεγνωτήρες χεριών «εξαπλώνουν» τα μικρόβια

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014, 09:17
Έρευνα: Οι στεγνωτήρες χεριών «εξαπλώνουν» τα μικρόβια
Βρετανική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι στεγνωτήρες χεριών στις δημόσιες τουαλέτες είναι πολύ χειρότεροι από τις χάρτινες πετσέτες, όσον αφορά στην εξάπλωση των παθογόνων μικροοργανισμών. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι αυτόματες συσκευές που εκτοξεύουν ζεστό αέρα για να στεγνώσει κάποιος τα χέρια του, μπορούν να εξαπλώσουν τα βακτήρια σε όλο τον χώρο τριγύρω.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λιντς, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Γουίλκοξ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Hospital Infection», καθώς και σχετική επιστημονική ανακοίνωση σε διεθνές ιατρικό συνέδριο στη Λυόν της Γαλλίας. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι συγκεντρώσεις μικροβίων στον αέρα γύρω από τέτοιες συσκευές στεγνώματος είναι έως 27 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τον αέρα γύρω από τις χάρτινες πετσέτες.

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν, μολύνοντας αρχικά τα χέρια εθελοντών με ένα ακίνδυνο βακτήριο, τον Λακτοβάκιλλο. Στη συνέχεια, συλλέγοντας και αναλύοντας δείγματα αέρα, διαπίστωσαν ότι, όταν κάποιος στέγνωνε τα χέρια του στο μηχάνημα και αφού τα είχε πλύνει ανεπαρκώς, είχε τελικά «διασπείρει» τον μικροοργανισμό σε όλο τον χώρο γύρω από τη συσκευή σε απόσταση έως δύο μέτρων.

Όσο πιο έντονα εκτοξευόταν ο θερμός αέρας από τη συσκευή στεγνώματος, τόσο μεγαλύτερη ήταν η ποσότητα των διασκορπισμένων βακτηρίων στον χώρο.

«Την επόμενη φορά που θα στεγνώσετε τα χέρια σας σε μια δημόσια τουαλέτα χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό στεγνωτήρα, μπορεί να εξαπλώνετε βακτήρια χωρίς να το ξέρετε. Μπορεί επίσης να δέχεστε μικρόβια από τα χέρια άλλων ανθρώπων. Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά για να κατανοήσουμε τους τρόπους που τα βακτήρια εξαπλώνονται, μεταδίδοντας ασθένειες», δήλωσε ο Μαρκ Γουίλκοξ.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014, 09:17