Ένα εμβόλιο που εισάγει στον οργανισμό γονίδια τα οποία δημιουργούν αντισώματα κατά της νικοτίνης ανέπτυξαν οι επιστήμονες, εκφράζοντας την ελπίδα ότι με το επίτευγμά τους θα βοηθήσουν εκατομμύρια ανθρώπους να απεξαρτηθούν οριστικά από το τσιγάρο.

Μόνο μία δόση διώχνει για πάντα την επιθυμία για νικοτίνη και οι επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο μελλοντικά να εμβολιάσουν τα παιδιά, ώστε να μην εθιστούν ποτέ στη βλαβερή αυτή ουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «γενετικό εμβόλιο» μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια, ωστόσο οι κλινικές έρευνες σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν σε δύο χρόνια. Το εμβόλιο περιέχει γονίδια «προγραμματισμένα» να φτιάχνουν αντισώματα που εξουδετερώνουν τη νικοτίνη πριν φτάσει στον εγκέφαλο, όπου υπό κανονικές συνθήκες θα προκαλούσε ευχάριστα συναισθήματα που ευθύνονται για τον εθισμό.

Η κεντρική ιδέα είναι ότι, αν οι καπνιστές σταματήσουν να ευχαριστιούνται με το τσιγάρο, θα το κόψουν πολύ πιο εύκολα.

Το εμβόλιο, που αναπτύσσεται από το Ιατρικό Κολέγιο Weill Cornell στη Νέα Υόρκη, κάνει το συκώτι να παράγει συνεχώς αντισώματα, διασφαλίζοντας ότι πάντα θα κυκλοφορούν στο αίμα για να καταπολεμήσουν τη νικοτίνη. Όταν οι επιστήμονες χορήγησαν νικοτίνη στα εμβολιασμένα ποντίκια, τα αντισώματα μείωσαν κατά 85% την ποσότητα της ουσίας που εισήλθε στον εγκέφαλο, χωρίς να προκαλέσουν αρτηριακή πίεση, καρδιακά προβλήματα ή προβλήματα συμπεριφοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι περισσότεροι καπνιστές που προσπαθούν να το κόψουν, ανάβουν και πάλι τσιγάρο σε έξι μήνες. Αυτό το νέο εμβόλιο προσφέρει μια αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα» επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Πηγή: econews

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης